Knin

Ustaški grafiti na spomeniku žrtvama fašizma

15:39, 05.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Na spomenik žrtvama fašizma u srpskom selu Polača kod Knina, podignutom 1963. godine, ispisani su ustaški grafiti - simbol "U" i krst iznad slova, saopštio je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

On je ocijenio da grafiti, ispisani sinoć, predstavljaju otvoreni poziv na obračun sa preostalim Srbima u tom selu i šire u Hrvatskoj. 

"Ovi grafiti su dio desetina hiljada grafita i poruka istog i sličnog sadržaja koji su ispisani širom Hrvatske i kojima se šalje poruka preostalim Srbima da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se što prije isele ili asimiluju", naveo je Linta u pisanoj izjavi. 

Kao ključni problem Linta ističe činjenicu da aktuelna vlast u Hrvatskoj, isto kao i prethodne, javno ne osuđuje govor mržnje i poziv na obračun sa preostalim Srbima, a policija ne uklanja grafite i poruke, ne prolazi organizatore i izvršioce, niti se krivci kažnjavaju. 

Linta ocjenjuje licemjernom činjenicu da je hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović čestitala Božić sveštenstvu i vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj a istovremeno dijeli ordenje ratnim zločincima. 

Kitarovićeva, kako podsjeća Linta, ne osuđuje javno brojne primjere govora mržnje i pozivanja na obračun sa Srbima niti traži da nadležni državni organi oštro kazne organizatore i počinice takvih nedjela. 

"Srbima u Hrvatskoj ništa ne znače deklarativne čestitke hrvatskih zvaničnika povodom Božića i Vaskrsa već jasna politička volja hrvatske vlasti da poštuje sopstveni Ustav i temeljne vrijednosti današnjeg svijeta antifašizam, ljudska i manjinska prava. Nažalost, preostali Srbi u selu Polača će predstojeće Božićne praznike provesti u strahu i neizvjesnosti, a ne u radosti u veselju", zaključio je Linta.