URA: Puna podrška stvaranju ekspertske vlade

12:44, 19.09.2020.
Izvor: Srna
Glavni odbor Građanskog pokreta URA dao je punu podršku pregovaračkom timu da istraje na principima demonopolizacije institucija i konceptu ekspertske vlade, jer građani očekuju korjenite reforme.

Konstatovano je da je na proteklim parlamentarnim izborima urađena velika i istorijska stvar zacrtana u programu ove partije, a to je smjena vlasti na miran i demokratski način, te da se ne smije dozvoliti da jedna partitokratija bude zamijenjena drugom.

Glavni odbor je pozdravio izjave nosioca izbornih lista druge dvije koalicije Zdravka Krivokapića i Alekse Bečića koji su podržali koncept i ideju ekspertske vlade.

"Ta dva principa za nas su osnova za formiranje nove većine. Ne smije se dozvoliti da se ministarstva, pojedini resori, uprave ili sektori pretvaraju u partijske feude kao što je to bio slučaj u periodu vlasti DPS-a i njegovih satelita", saopštila je URA.

Prioriteti buduće vlade, smatraju u URA-i, treba da budu početak ekonomskog oporavka zemlje, stvaranje uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora sa posebnim osvrtom na sređivanje biračkog spiska, početak dekriminalizacije institucija, borba protiv korupcije uz donošenje zakona o porijeklu imovine i zakona o lustraciji.