URA podržala ekspertsku vladu Crne Gore, ali ima zamjerke

  • 06.11.2020. 20:43

Predsjedništvo Građanskog pokreta (GP) URA danas je, uz jedan uzdržani glas, usvojilo prijedlog o sastavu nove crnogorske vlade mandatara Zdravka Krivokapića, saopštili su iz te stranke.

Iz GP URA navode da su zamjerke na novu vladu to što, kako smatraju, nije ispoštovana identiteska raznolikost Crne Gore i što među kandidatima nema više žena, prenosi RTCG.

Dodaju da je Predsjedništvo pokreta saglasno da je ekspertskom vladom zadovoljen jedan od glavnih principa, za koje se zalagala koalicija "Crno na bijelo", i ocjenjuju da prijedlog Krivokapića da eksperti budu ministri odgovara predizbornom programu te koalicije.

"Zamjerka ostaje što ponuđenim sastavom vlade nije ispoštovana identiteska raznolikost Crne Gore, tačnije što nema pripadnika manjinskih naroda i što u sastavu vlade nema većeg broja žena. Ipak, vjerujemo da će se u dubinskoj strukturi Vlade ova dva principa više poštovati", poručuje se u saopštenju.

Predsjedništvo, kako se navodi, podržava i prijedlog da lider GP URA Dritan Abazović bude potpredsjednik Vlade i ministar odbrane.

Krivokapić je saopštio u četvrtak uveče u obraćanju javnosti da će nova vlada počivati na sedam stubova, da će to biti ekspertska vlada sa 12 ministara i predstavio članove budućeg kabineta.