Crna Gora

Umirenje za javnost: SARI nije smrtonosni virus!

  • 08.02.2019. 08:25

Novi SARI, koji se pominje u posljednjim izvještajima Instituta za javno zdravlje Crne Gore o broju oboljelih od virusa gripa i infekcija respiratornog trakta /ARI/, nije novi smrtonosni virus kao što se spekuliše u javnosti, već skraćenica za teške akutne respiratorne infekcije koje zahtijevaju hitnu hospitalizaciju, pojašnjavaju iz Instituta.

"SARI /engleska skraćenica za Severe Acute Respiratory Infections/, prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, podrazumijeva sve teške infekcije respiratornog sistema koje zahtijevaju hitnu hospitalizaciju, najčešće na odjeljenjima intenzivne njege, usljed pojave oboljenja koje se karakteriše povišenom tjelesnom temperaturom /38 stepeni i većom/, a koja traje duže od sedam dana, upornim kašljem i plitkim ili otežanim disanjem", navode iz Instituta. 

U posljednjem izvještaju Instituta za javno zdravlje Crne Gore navedeno je da je od 28. januara do 3. februara prijavljeno 11 slučajeva teških akutnih respiratornih infekcija. 

Svi slučajevi SARI su uzorkovani na virus gripa, a rezultat je kod osam bio pozitivan na prisustvo virusa gripa tip A. 

Od ovog broja SARI slučajeva jedan je bio sa smrtnim ishodom usljed infekcije izazvane virusom gripa. 

Iz Instituta napominju da je najefikasnija mjera prevencije vakcinacija, a ukoliko vakcina zbog nekog razloga nije dostupna treba se pridržavati mjera opšte prevencije.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина