Sjeverna Makedonija

Uhapšen Trajko Veljanovski, bivši predsjednik Sobranja

  • 21.02.2019. 09:18

Bivši predsjednik makedonskog Sobranja Trajko Veljanovski uhapšen zbog izazivanja nereda i upada u Sobranju 27. aprila 2017. godine, javlja TV Telma.

Pored Veljanovskog, uhapšeni su i bivši ministar rada i socijalne politike Spiro Ristovski i bivši ministar transpotra Mile Janakijevski.

Izvori TV Telma navode da se u vezi s ovim slučajem traga i za bivšim premijerom Nikolom Gruevskim, koji je u Budimpešti, i za bivšim pripadnikom obavještajne službe Nikolom Boškovskim, koji je u Atini.

U saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Skoplju navodi se da su ta lica osumnjičena za pripremanje i realizovanje plana o oneomogućavanju mirne primopredaje vlasti početkom 2017. godine.

U saopštenju se navodi da su s tim ciljem organizovali i materijalno podržali masovne proteste ispred Državne izborne komisije, a potom i proteste pokreta “Za zajedničku Makedoniju” koji su eskalirali nasilnim ulaskom u Sobranje Republike Makedonije 27. aprila 2017. godine.

Osumnjičeni su, navodi se, kao organizatori koristili kompletnu partijsku strukturu i materijalna sredstva za ostvarivanje cilja, a omogućili su i da se smanji broj policajaca koji su obezbjedjivali proteste.

Oni su, inače, optuženi da su počinili krivično djelo - terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbjednosti koje je predviđeno i kažnjivo po članu 313. Krivičnog zakonika Makedonije.

S namjerom da ugroze ustavni poredak i bezbjednost organizovali su slobodni ulazak naroda u zakonodavni dom, uključujući patriotska udruženja i lica angažovana za izvršenje nasilja.

Nadležni javni tužilac dostavio je predlog za određivanje pritvora osumnjičenima.

Bivši predsjednik makedonskog Sobranja Trajko Veljanovski nakon ispitivanja je napustio sud, te se pozvao na poslanički imunitet.

"Svako koji je poslanik ima imunitet. Ali, molim vas, 10 godina sam bio predsjednik Sobranja i ja da budem organizator? Sramota", kratko je prokomentarisao Veljanovski nakon izlaska iz suda.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић