Negira krivicu

Uhapšen Specijalni tužilac za organizovani kriminal

  • 21.08.2019. 18:03

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Sjeverne Makedonije Katica Janeva uhapšena je danas u sklopu istrage o slučaju iznude.

Državni tužilac LJubomir Jovevski izjavio je da dokazi sugerišu da je Janeva počinila krivično dijelo zloupotrebom položaja. 

"Tužilaštvo je donijelo odluku da proširi istragu protiv Janeve koja je uhapšena i tražićemo od suda da odobri pritvor", naglasio je Joveski na konferenciji za novinare u Skoplju. 

Prema njegovim riječima, Janeva je pod sumnjom da je određenom biznismenu u zamjenu za novac nudila "popustljivost" u slučaju protiv njega. 

Nešto ranije policija je pretresla njenu kuću u naselju Kozle u Skoplju. 

Janeva je prošle sedmice ponudila ostavku nakon što su lokalni mediji pisali o njenoj navodnoj umiješanosti u prevaru da se izvuče novac od lokalnog biznismena Orce Kamčeva kojeg njena kancelarija optužuje za korupciju. 

Ona negira krivicu. 

Još dva osumnjičena su već uhapšena pod njsumnjom da su iznudili 1,5 miliona evra od Kamčeva. 

Jedan od uhapšenih je bivši učesnik televizijskih rijaliti programa Bojan Jovansovski koji je bio povezan sa višerangiranim zvaničncima, uključujući Janevu i premijera Zorana Zaeva. 

On je fotografije sa njima objavljivao na društvenim mrežama. 

Kancelarija specijalnog tužioca za organizovani kriminal oformljena je 2015. godine na osnovu dogovora sa EU kojim je okončana politička kriza djelimično izazvana negodovanjem javnosti zbog organizovanog kriminala i korupcije u višim sferama vlasti.