Miodrag Linta

Udžbenici istorije u Hrvatskoj postali jedno od oružja za širenje mržnje prema Srbima

18:32, 06.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da su udžbenici istorije u Hrvatskoj odavno postali jedno od oružja za širenje mržnje prema Srbima i Srbiji, te da je tragična i opasna činjenica da kroz udžbenike istorije hrvatska djeca uče da mrze Srbe.

"U udžbenicima istorije ponavlja se besmislena laž da su Srbija i krajiški Srbi tobože izvršili agresiju na Hrvatsku, a da je Hrvatska tobože bila žrtva agresije i vodila oslobodilački rat", istakao je Linta u saopštenju. 

Linta navodi da se u hrvatskim udžbenicima Srbija predstavlja kao nacistička NJemačka, koja je htjela da stvori "veliku Srbiju". 

Nažalost, ocjenjuje Linta, učenici u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj nemaju mogućnost da saznaju nespornu istinu da je proustaški režim Franje Tuđmana izvršio agresiju na Jugoslaviju i Srbe s ciljem stvaranja etnički čiste Velike Hrvatske. 

Linta ističe da je u Hrvatskoj postalo sasvim normalno da hrvatsku djecu uporno uče brutalnim lažima kako su Srbi devedesetih godina 20. vijeka bili agresori, teroristi i ekstremisti, a Hrvati žrtve, pravednici i oslobodioci. 

Takođe, kaže Linta, u Hrvatskoj je postalo sasvim normalno da se hrvatska djeca uče monstruoznoj laži da je Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ bila demokratska država koju su srušili partizani, da su ustaše bili borci za hrvatsku slobodu protiv beogradskog centralizma. 

Linta dodaje da djeca u Hrvatskoj uče da se poriču zločini genocida nad Srbima u NDH i da, kada se govori o žrtvama Srbima, kaže se da su oni sami zato krivi. 

"Posljedica toga su ekstremni i proustaški stavovi kod većine mladih Hrvata koji se manifestuju na sportskim terenima, školama, društvenim mrežama i u svakodnevnom životu", ocijenio je Linta. 

Linta dodaje da o svemu ovom govori i korektno napisan članak, objavljen u hrvatskom naučnom časopisu "Historijski zbornik", gdje autor članka Domagoj Vigir navodi da pojam "velikosrpska hegemonija" postaje ključni pojam u oblikovanju lažne slike o Srbima.