Pisanje Index-a

Udar na demokratiju: Plenković tražio diktatorska ovlašćenja

  • 17.03.2020. 15:57

Premijer Andrej Plenković predložio je na sastanku vlade sa šefovima poslaničkih klubova u parlamentu, a povodom epidemije korona virusa, da vlada od Sabora dobije ovlašćenja da donosi uredbe sa zakonskom snagom, piše zagrebački portal Index.

Da je Plenkovićeva ideja prošla, vlada i premijer bi dobili gotovo diktatorska ovlašćenja, navodi Index.

To bi, kažu, u praksi značilo da je parlament razvlastio sam sebe i predsjednika Zorana Milanovića, a da bi vlada i premijer Plenković dobili diktatorska ili monarhističke ovlašćenja u trenutnoj situaciji epidemije, čiji je kraj i dalje otvoren.

Prema postojećim zakonima, vlada uredbama može uređivati tekuće privredne politike, osim izmjena budžeta i donošenja odluka o porezima, za šta je potrebna odluka sabora, dok u vanrednim i ratnim okolnostima i ako se sabor ne može sastati, a državna tijela ne mogu obavljati ustavne dužnosti, predsjednik Hrvatske ima mogućnost donošenja uredbi sa zakonskom snagom.

Plenkovićev prijedlog je, piše Index, zapravo vrlo opasan pokušaj udara na demokratski poredak u Hrvatskoj i podjelu ovlašćenja između izvršne i zakonodavne vlasti, i to s ciljem da se sva moć vlasti koncentrišse u vladi i de facto u rukama aktualnog premijera, što je potpuno neprihvatljivo uprkos epidemiji.

U međuvremenu je iz vlade je, kažu, u medije "u offu" puštena interpretacija kako je to bila samo jedna od više opcija koje su razmatrane na sastanku premijera i saborskih zastupnika I da Plenković zapravo nije mislio ozbiljno.

Index, međutim, konstatuje da je teško povjerovati u tu verziju događaja, jer, kažu, da je zaista tako zašto je onda vlada zastupnicima uopšte predlagala tu opciju

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)