Građani uznemireni

U Zagrebu najezda sitnih bubica, lijepe na kožu i sišu krv

  • 01.09.2019. 16:14

Zagrepčani se žale na male, gotovo prozirne životinjice koje im se lijepe na kožu i na kosu te, kako tvrde građani, sišu krv.

Radi se o stjenicama velikima tek nekoliko milimetara koje su preplavile dijelove Zagreba, posebno one uz Jarun i Novi Zagreb, a Dnevnik.hr saznaje da situacija nije puno bolja ni u drugim hrvatskim gradovima.

Iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja kažu da se radi o invazivnoj vrsti stjenice, a sa Šumarskog fakulteta poručuju da priča o stjenicama nije nova, no čini se kako su stjenice iz godine u godinu sve rasprostranjenije i agresivnije, a način da se stjenice suzbiju za sada - ne postoji.

"Ne znamo zašto napadaju ljude"

"Ove stjenice su biljojedi, hrane se biljnim sokovima. Ne znamo zašto napadaju ljude. Za sada nema informacija o tome prenose li kakve parazite ili bolesti. Prvi medicinski podaci vezani uz stjenice pojavljuju se u Italiji, gdje je zabilježeno više slučajeva osipa od njihovih uboda. Kod nas za sada nema medicinske dokumentacije o napadima hrastove i platanine stjenice", kazao je za Dnevnik.hr prof. dr. sc. Boris Hrašovec sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu.

"Puno ih je lišće na drveću, veš ako objesite - pun je stjenica, ljudima u kafićima stjenice padaju u kavu. Obrane nema. Pojedinac ne može učiniti ništa kako bi se zaštitio dok je vani. Mi već treću godinu eksperimentiramo s insekticidima, no za sada nema rješenja za najezdu hrastove i platanine stjenice. U gradovima u SAD-u su krenuli s ubacivanjem hemikalija u biljke, no kod nas takvo što nije u planu niti u bliskoj budućnosti", kazao je Hrašovec.