Srpska pravoslavna crkva

U toku sanacija crkve na Rumiji, a ne nova gradnja

  • 22.10.2018. 20:39

Crkvena opština Bar saopštila je danas da radovi na Crkvi Svete Trojice na Rumiji nisu nikakva nova gradnja, jer se njima ne mijenja ni oblik, niti veličina hrama, već da je riječ o sanaciji i uljepšavanju ove svetinje.

"Na Rumiji ovih dana ništa nije rađeno u tajnosti. U plemenitom poslu sanacije i uljepšavanja rumijske Crkve učestvuje veliki broj ljudi, uglavnom mladih pravoslavaca iz Bara, koji se svojim trudom nadograđuju na trud i vjeru svojih predaka", navedeno je u saopštenju. 

U saopštenju se ističe da su se vjernici Bara i okoline ovih dana Crkvu Svete Trojice na Rumiji obložili kamenom, koji su nekada njihovi preci iznosili do tog hrama. 

"Crkvi na Rumiji je, zlonamjerno, političkom zloupotrebom, u crnogorskoj javnosti pripisano da je poremetila `barski međuvjerski sklad`. Ta tvrdnja ne počiva ni na kakvom dokazu, ona je krajnje proizvoljna, u suštini – neistinita", navodi se u saopštenju. 

Iz Crkvene opštine Bar navode se da osnovna zamjerka crnogorskih političara i dijela crnogorske javnosti toj crkvi to što je izgrađena od lima. 

Stotinama godina narod podrumijskog kraja u trojčindanskoj litiji za krstom Svetog Jovana Vladimira iznosi po kamen na vrh Rumije kao svojevrsni zavjet koji se prenosi s koljena na koljeno, vjerujući da će na vrhu ove planine biti obnovljena crkva kada se tu prikupi dovoljno kamenja. 

"Taj zavjet je ispunjen u ovo vrijeme - 2005. godine Crkva Svete Trojice na Rumiji je obnovljena. Tehnički, ona je urađena kako je to tada bilo moguće", navodi se u saopštenju. 

Rumijski hram je zavjetna crkva mnogih generacija žitelja Bara i okoline koju su Turci srušili 1571. godine.