Crnogorska policija u Parohijskom domu u Nikšiću!

Priveden vladika Joanikije

  • 12.05.2020. 21:51

Nikšićka policija po nalogu Tužilaštva privodi na saslušanje sveštenike Srpske pravoslavne crkve - eparhije budimljansko-nikšićke.

Nalog za privođenje izdat je i za episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija.

"Ako mislite da nam pomognete, nama ne odgovara da pravimo bilo kakav incident, da odemo mirno u policiju i damo izjave nikakav problem. Mi ne bježimo od zakona, mi smo potpuno ispoštovali ustav Crne Gore i sve zakone", kazao je večeras episkop Joanikije.

Kako nezvanično saznaju „Novosti“, rješenja o hapšenju uručeno je i mitropolitu Amfilohiju.

Kako su sveštenici kazali "Vijestima", policija želi da ih do stanice policije odveze maricom.

Pod pritiskom okupljenih građana službenici Uprave policije bili su prinuđeni da koriguju prvobitnu namjeru da vladiku Joanikija i sedam sveštenika, u marici sprovedu u policiju. Nakon razgovora, vladika se u vlastitom automobilu uputio ka policiji gdje treba da da izjavu.

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da je ovogodišnja litija u Nikšiću na praznik Svetog Vasilija Ostroškog posvećena borbi protiv virusa koji je zavladao svijetom, kao i protiv svih virusa koji truju narod, a da današnji knezovi misle da su vječni i neprolazni pa se okreću protiv svetovasilijevskog naroda.

Govoreći ispred hrama Svetog Vasilija Ostroškog po završetku litije, vladika Amfilohije je istakao da ona traje 350 godina, od vremena Svetog Vasilija, jer se narod uvijek sabirao oko njega.

"Nije ovo ni Amfilohijeva, ni Joanikijeva, ni litija popova, već Svetog Vasilija. Poštujući mjere zaustavili smo litije i donijeli odluku da ovogodišnja litija bude samo u hramu, ali vidjevši ovoliki narod nismo mogli da se odreknemo svetovasilijevskog naroda", rekao je mitropolit Amfilohije pred više hiljada Nikšićana koji su prošli ulicama tog grada.

Nacionalno koordinaciono tijelo /NKT/ za zarazne bolesti Crne Gore pozvalo je državno tužilaštvo da najhitnije preduzme zakonske mjere i procesuira organizatore, kako su naveli, protivzakonitog i visoko epidemiološki rizičnog javnog okupljanja u Nikšiću.

Nacionalno koordinaciono tijelo je ocijenilo da su udruženi napori i ostvareni rezultati svih institucija i građana na očuvanju zdravlja i života večeras "na najgrublji način pokušani da budu urušeni protivzakonitim javnim okupljanjem", saopšteno je iz crnogorske Vlade.

"NKT poziva državno tužilaštvo i vrhovnog državnog tužioca da najhitnije, odmah večeras, bez ikakvog odlaganja i ustezanja, preduzmu zakonske mjere iz svoje nadležnosti i procesuiraju organizatore protivzakonitog i visoko epidemiološki rizičnog javnog okupljanja", navodi se u saopštenju.
 

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.