Nesreća u Boki Kotorskoj

U sudaru jahte i jedrilice poginulo dvoje Poljaka

17:37, 30.07.2018.
Izvor: Kurir
Thumbnail
Poljski državljani Pjotr Martin Makovski (39) i Emilia Agneska Pjaskovska (46) poginuli su u pomorskoj nesreći koja se oko 12 časova dogodila na moru, oko 13 kilometara jugoistočno od uvale Oblatna u zalivu Trašte.

Iz za sada neutvrđenih razloga, došlo je do sudara motorne jahte "Flipper", tipa "Azimut 50", pod britanskom zastavom i jedrilice pod zastavom Poljske.

Na "Flipperu" koji je, po nezvaničnim informacijama, udario u krmeni deo jedrilice, pored skipera bilo je troje odraslih osoba i dvoje djece, ali niko od njih nije povređen.

Thumbnail

Pored dvoje stradalih putnika, na jedrilici se nalazio skiper i petoro djece, kao i još jedna osoba koja je, navodno, pri sudaru pala u more, ali ju je ubrzo pokupila i spasila jedna od jahti koje su prolazile u blizini.

Stradali i osobe koje su evakuisane sa oštećene jedrilice, prevezeni su do marine Zelenika gde su ih dočekale i pregledale ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Oštećena jedrilica je remorkerom Marine Zelenika, kojim upravlja Nenad Baničević, takođe dovučena u Boku, dok je "Flipper" do Zelenike stigao vozeći na sopstveni pogon.

Na lice mesta su poslije nesreće i dobijenog poziva u pomoć upućena spasilačka plovila Uprave pomorske bezbednosti SAR-1 i SAR-3, kao i inspektori bezbjednosne plovidbe Lučke kapetanije Kotor, ekipa Granične pomorske policije kao i ekipa iz Marine Zelenika.

U akciju je bio uključen i helikopter MUP-a, kao i Služba zaštite i spašavanja Opštine Tivat. Nadležni organi pokrenuli su istragu o uzrocima ove teške pomorske nesreće.