U Sloveniji presadili pluća pacijentu oboljelom od covida-19

  • 22.12.2020. 16:17

Slovenačkim doktorima uspjela je složena operacija presađivanja pluća mlađem pacijentu oboljelom od covida-19 kojemu su zbog te opasne bolesti bila otkazala pluća, objavio je u utorak ljubljanski Sveučilišni klinički centar (UKC).

Prema riječima predstavnika Odjela za torakalnu hirurgiju te najuglednije slovenačke zdravstvene ustanove Tomaža Štupnika, do uspješne transplantacije došlo je prije deset dana, a riječ je o prvom presađivanju pluća zbog posljedica covida-19.

Muškarcu ovim zahvatom spašen život

Operativni zahvat kojim je spašen život 34-godišnjem muškarcu, nepušaču koji je prije zaraze novim koronavirusom bio zdrav, osim što je imao blagi oblik astme, trajao je deset sati, a pacijent se sada  nalazi u Centru za intenzivnu njegu i u stabilnom je stanju.

Inače, riječ je o već 16. operaciji presađivanja pluća u Sloveniji ove godine.

Muškarac se, kako su pojasnili ljekari u UKC-u, najprije od covida-19 liječio u jednoj od regionalnih bolnica, ali s obzirom na to da nije bilo pomaka, u jednom je trenutku morao biti hitno prebačen u Ljubljanu. Nakon mjesec dana dočekao je transplantaciju pluća.

Pacijenta sada, po tumačenju njegovih ljekara, čeka višemjesečna rehabilitacija jer mora ojačati snagu mišića koji su u mjesec i pol, koliko je trajalo njegovo teško stanje, izgubili većinu svoje snage.

Najprije mora ojačati mišiće važne za disanje kako bi mogao disati samostalno, a onda i ostale kako bi se mogao vratiti u normalan život, naveli su ljekari UKC-a koji su učestvovali u operaciji.