Gradonačelnik Kopra kod patrijarha

U Slovenije se gradi prva pravoslavna crkva nakon 70 godina

18:06, 04.10.2018.
Izvor: Kurir
Thumbnail
Do kraja godine u Kopru će biti položen kamen temaljac za novu pravoslavnu crkvu, a tim povodom danas je patrijarh srpski Irinej ugostio gradonačelnika tog slovenačkog grada Borisa Popoviča.

"Veoma sam ponosan na činjenicu da se prvi put poslije 70 godina u Sloveniji gradi pravoslavna crkva i to baš u Kopru čiji sam gradonačelnik", rekao je Popovič nakon sastanka s patrijarhom, koji je dao blagoslov za izgradnju ovog hrama.

Opština je obezbjedila svu infrastukturu za izgradnju pravoslavne bogomolje, a kako je istakao otac Dejan Mandić, paroh koparski, lokalna vlast će urediti i portu hrama i sagraditi dječje igralište na kom bi se mališani i njihovi roditelji družili poslije liturgije i časova veronauke.

Boris Popovič rođen je u Kopru, njegov otac je pravoslavac iz Berana koji je došao u Sloveniju gdje je upoznao Borisovu majku Slovenku i ostao da živi na slovenačkom primorju.

Boris se u mladosti bavio automobilizmom i jedini je vozač sa prostora bivše Jugoslavije koji je zvanično bio treći na svijetu u auto trkama.