Dževad Galijašević

"U region ne dolaze migranti, nego poraženi borci Al Kaide"

  • 29.06.2019. 09:31

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević izjavio je da se u zemljama Zapadnog Balkana povratnici sa sirijskog i iračkog ratišta pogrešno identifikuju kao migranti, iako je u ogromnom broju slučajeva riječ o poraženim borcima Al Kaide i "Islamske države".

"Te ljude je neko poslao ovdje i prije ili kasnije će stupiti u kontakt sa svojim borcima i upotrijebiti ih za svoje ciljeve. Oni su obučeni, opasni i ekstremno tumače vjeru. Danas su u njihovim nasilnim akcijama uglavnom okrenuti jedni prema drugima", rekao je Galijašević. 

On za "Blic" kaže da je simptomatično da većina njih nema lične dokumenta, ali da imaju po više platnih kartica i mobilnih telefona, da se predstavljaju kao migranti, a izbegavaju komunikaciju sa matičnim državama. 

"Onaj ko insistira na tome da su ljudi koji dolaze migranti, nije svjestan rizika", rekao je Galijašević i dodao da ovdje nije riječ o humanitarnom pitanju. 

Galijašević ističe da se u BiH, zbog velikih migracija, mijenja vjerska slika, obezbjeđuju svježi radikalni elementi i radikalizuje lokalno bošnjačko stanovništvo. 

On je dodao da je među ljudima koji ulaze u zemlje regiona mnogo onih bez jasno utvrđenog identiteta, većinom muškaraca starosti od 20 do 30 godina, a tu su i žene sa djecom, koje nisu obične žene domaćice, nego su prošle vjersku i vojnu obuku, obučene su za upotrebu eksploziva i prije ili kasnije će "biti upotrijebljene" u zemljama EU, prvenstveno NJemačkoj ili Francuskoj. 

Galijašević smatra da bezbjednosne službe Srbije mnogo ozbiljnije rade po ovom pitanju nego one u BiH. 

Evropska policijska agencija je u svom posljednjem izvještaju upozorila da bi povratnici iz Iraka i Sirije mogli da predstavljaju potencijalnu bezbjednosnu prijetnju za Evropu i region Zapadnog Balkana. 

U izvještaju je navedeno prisustvo "džihadističke zajednice" u Crnoj Gori, slučaj srpskog državljanina koji je u Austriji osuđen za terorizam, te povratak žena i djece, ali i jednog muškarca, državljanina BiH iz Sirije.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)