"Pocrvenio" veći dio Jadrana

U komšiluku proglašen crveni meteoalarm!

  • 12.11.2019. 12:10

Proglašen je crveni meteoalarm za veći dio Jadrana.

Konkretno, vrijeme će, kako upozoravaju, biti izuzetno opasno na Kvarneru i u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, prenosi Slobodna Dalmacija.

Duvaće olujni jugo s najjačim udarima i do 130 kilometara na sat.

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku nivoa opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebno pomorcima. Takođe, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovije vremenske izvještaje. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerovatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o saobraćaju" - stoji u upozorenju DHMZ-a.

Za stepen niži alarm, onaj narandžasti, proglašen je za splitsku, dubrovačku i riječku regiju, te za dio Istre.

Grad Dubrovnik je zbog toga građanima uputio posebno upozorenje.

"Narandžasti meteoalarm odnosi se na mogućnosti oštećenja konstrukcija, rizik od povreda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Takođe zbog velikih količina padavina koje se predviđaju postoji mogućnost poplava. Iz svega gore navedenog sve službe Grada Dubrovnika stavljene su u stanje pripravnosti. Ovim putem Vas molimo da budete svjesni opasnosti te da obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća" - poručuju sugrađanima iz gradske uprave Dubrovnika.

Zbog jakog juga u prekidu su i neke brodske i katamaranske linije. Jadrolinija izvještava kako ne voze brodovi na linijama Zadar-Preko, Milna-Rogač-Split, Komiža-Biševo te katamarani na linijama Korčula-Hvar-Split, Ubli – Vela Luka – Hvar – Split, Vis-Split i Mali Lošinj-Unije-Susak.

Što se tiče ostatka sedmice, ni tu nema nekih većih promjena.

- I nastavak sedmice biće nestabilan. U srijedu će još ponegdje u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije biti obilne kiše, a vjerovatnost za nju postoji i u dane vikenda. U četvrtak i petak padavine će biti najmanje, a ujutro je mjestimično moguća i magla. Temperatura vazduha na istoku zemlje znatno iznad prosjeka - već u srijedu ponegdje moguće i više od 20 °C.

Na Jadranu će vladati jugo pa će kiša biti česta, ponegdje i obilna - u srijedu u Dalmaciji lokalno može pasti i više od 100 litara po metru kvadratnom. Jak i olujni jugo u srijedu će oslabiti i samo prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak, podno Velebita i buru. Nove obilnije padavine moguće su za vikend, kada će i jugo opet jačati - prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм