Davor Božinović

U Hrvatsku samo uz opravdan razlog, ostali biće vraćeni sa granice

  • 20.06.2020. 09:00

Ministar unutrašnjih poslova i rukovodilac Nacionalnog štaba Civilne zaštite Hrvatske Davor Božinović rekao je da je policija već nakon prvih novih slučajeva zaraze vezanima za susjedne zemlje počela provoditi intenzivnije kontrole prema Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Božinović je za hrvatske medije rekao da su intenzivnije kontrole počeli provoditi u četvrtak nakon što su se pojavili novi slučajevi zaraze koje su vezane za te zemlje.

– Svatko ko želi ući u Hrvatsku mora navesti razlog putovanja i predočiti dokumentaciju koja to potkrepljuje, poput ekonomskog interesa za našu zemlju – rekao je Božinović.

Naglasio je da Hrvatska prema Srbiji i BiH nikad nije u potpunosti otvorila granice kao što je to učinjeno prema deset evropskih zemalja koje imaju dobru epidemiološku situaciju.

Putnici iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji su tokom posljednja dva dana pokušali ući u Hrvatsku, a da nisu imali valjani razlog potkrijepljen dokumentacijom, vraćeni s granice u svoju zemlju.

Rezultat je to postroženja mjera na graničnim prelazima sa tim zemljama, s kojima je povezana većina novooboljelih u Hrvatskoj u posljednjoj sedmici.

Ministar Božinović smatra da situacija u Hrvatskoj neće eskalirati jer su epidemiolozi “ušli u trag većini oboljelih”, odnosno načinu i porijeklu zaraze, prenosi Jutarnji list.

Тагови: