Nad žrtvama srpske nacionalnosti

U Hrvatskoj uhapšen Pero Vincetić koji se tereti za ratne zločine u Orašju

  • Izvor: Agencije
  • 21.07.2021.16:48

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dobilo je danas informaciju da je u Hrvatskoj uhapšen Pero Vincetić, kog pravosuđe traži zbog ratnog zločina na području Orašja.

- Tužilaštvo Bosne i Hercegovine informisano je da je na području Osječko-baranjske županije u Hrvatskoj uhapšen osumnjičeni Pero Vincetić zvani Konj, rođen 1968. godine (koristi se i identitetom Marko Vidović), koji se tereti za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, počinjena nad civilnim žrtavama na području Orašja 1992. i 1993. godine - kažu iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se dodaje da su u okviru regionalne saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina iz Tužilaštva BiH, u skladu s Protokolom o saradnji, kolegama u DORH-u ranije predati dokazi za pokretanjem krivičnog postupka protiv osumnjičenog koji je duže vrijeme bio nedostupan pravosuđu BiH i prema operativnim podacima, nalazio se na području Hrvatske.

- Protiv Pere Vincetića, nekadašnjeg pripadnika HVO-a, u Tužilaštvu BiH podignuta je optužnica kojom se tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području opšine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjenje nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu tokom 1992. i 1993. godine - navode iz Tužilaštva BiH.