Tageblat

U Hrvatskoj sve manje stanovnika, a više veterana!?

  • 30.05.2019. 21:24

Skoro četvrt vijeka od kraja rata u Hrvatskoj, stanovništvo neprestano opada, a broj ratnih veterana neprestano raste, ističe luksemburški list Tageblat.

Kako piše ovaj list, novajlija u EU suočen je s jednim fenomenom koji mu pravi probleme.

Što više vremena od rata prolazi, to je na Balkanu više heroja, dodaje list, ukazujući na čudno povećanje broja ratnih veterana.

Pojačana emigracija i pad nataliteta smanjili su od kraja rata broj stanovnika Hrvatske sa oko 4,5 na manje od četiri miliona ljudi, a istovremeno je broj ratnih veterana povećan sa 336 hiljada u 1996. godini na 507.508, navodi list.

Čak iako bi se uzeo u obzir samo 438.793 još živih veterana, taj broj prevazilazi u međuvremenu deset odsto ukupnog stanovništva.

Na kraju rata u Hrvatskoj 1995. godine, njena vojska imala je 205.397 vojnika pod oružjem, a iduće godine u Zagrebu je već bilo riječi o oko 336 hiljada veterana, ukazao je list.

Njihov tačan broj je od samog početka bio sporan, a pojedini tvrde da je osnivač države Franjo Tuđman povećanim brojem veterana želio da demonstrira koliko se stanovništvo suprostavljalo navodnim srpskim okupatorima, ističe Tageblat.

Iako su liste veterana policije i vojske spojene, zvaničan broj učesnika u ratu je u posljednje 23 godine neprestano rastao, i to za više od 147 hiljada.

Za povećanje broja veterana, list krivi ne samo pravo na penzije i privilegije, već i povlašćen položaj pri zapošljavanju u javnom sektoru, što navodi mnoge Hrvate da se kasno sjete učešća u "domovinskom ratu".