U Hrvatskoj prekid isporuke lijekova za 75 odsto bolnica

  • 20.10.2020. 10:01

Predsjednik udruženja veledrogerija pri Hrvatskoj privrednoj komori Tomislav Kulić saopštio je da veledrogerije danas obustavljaju isporuku lijekova za 75 odsto bolnica zbog velikih dugovanja.

Kulić je rekao da poslije jučerašnjeg sastanka sa hrvatskim ministrom finansija Zdravkom Marićem i ministrom zdravlja Vilijem Berošem, koji su predstavnici veledrogerija napustili, veledrogerije nemaju više mogućnosti, već kreću s obustavom lijekova ili značajnom redukcijom za tri četvrtine bolnica, prenosi Indeks.

- Redukcije isporuke krenule su prije dvije nedjelje. Svaka veledrogerija ima neku svoju logiku. One jednostavno više nisu u stanju da podmiruju obaveze prema svojim dobavljačima. Preostale zalihe usmjeriće prema kupcima koji su bolje platiše - dodao je Kulić.

Istakao je da mejsecima upozoravaju na situaciju i apeluju na hitno rješenje, a da im ništa konkretno nije ponuđeno.

Iz dubrovačke i vukovarske bolnice potvrdili da su im neke veledrogerije obustavile isporuku lijekova

U problemima je i vukovarska bolnica iz koje su potvrdili da im je jedna veledrogerija takođe stopirala isporuku, dok jedna za isporuku lijekova u vrijednosti 10.000 kuna traži uplatu od 20.000 kuna, a treća za istu vrijednost traži da se odmah uplati 10.000 kuna.

Iz bolnice kažu da lijekova imaju za još otprilike dvije nedjelje.

Dugovanja veledrogerijama trenutno iznose 5 milijardi kuna, a mjesečno dug raste za više od 300 miliona kuna, navodi Indeks.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник