Opsjedaju Ambasadu

U Hrvatskoj masovno traže rusku vakcinu

  • 11.02.2021. 11:24

Stotine Hrvata ovih dana opsjedaju Ambasadu Rusije u Zagrebu sa samo jednim ciljem, domoći se ruske vakcine protiv virusa korona "sputnjik ve".

Veliki interes Hrvatske, ali i građana Rusije sa prebivalištem u Hrvatskoj, za rusku vakcinu nastao je nakon objave rezultata treće faze kliničkog ispitivanja vakcine “sputnjik ve” u časopisu “Lanset” od 2. februara, prenosi Večernji list.

List piše da u Ambasadi Rusije svakog dana odgovaraju na desetine upita građana Hrvatske, što telefonom, što imejlom, o tome kako do ruske vakcine.

Građani pitaju i da li mogu da se vakcinišu u Ambasadi ili da li je mogu tamo kupiti, zanima ih gdje i kako uopšte mogu do vakcine, a jedan dio ljudi želi da zna može li jednostavno da kupi kartu, uputi se prema Rusiji i tamo primi “sputnjik ve”.

Iz Ambasade su istakli da žele da pomognu, ali da oni ne vakcinišu niti nabavljaju vakcinu.

– Ambasada Rusije u Hrvatskoj, kao diplomatsko predstavništvo, u okviru svoje nadležnosti ne smije da se bavi nabavkom, isporukom, distribucijom i prodajom vakcina. Takođe, nije moguće otići u Rusiju jer tamo trenutno samo vakcinišu ruske državljane – naveli su iz Ambasade.

Za uvoz bilo kakvih lijekova u Hrvatsku potrebne su odgovarajuće dozvole državnih tijela i nadležnih institucija EU, a ruska Ambasada je spremna da uloži sve napore za intenziviranje bilateralnog dijaloga, te za maksimalno brzo rješenje pitanja isporuke vakcina ruske proizvodnje, ako bude postojala inicijativa hrvatskih vlasti.

– Nažalost, do sada nismo dobili nikakav službeni zahtjev hrvatske strane u vezi sa nabavkom ruske vakcine – istakli su iz Ambasade i dodali da se čak ni oni još nisu vakcinisali – u Rusiju ne idu zbog problema sa direktnim putovanjima.

S druge strane, hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova poslalo je notu stranim diplomatskim predstavništvima 29. januara u kojoj je navedeno da će predstavnici diplomatskog kora u Hrvatskoj, te svi strani građani koji borave na teritoriji Hrvatske biti vakcinisani prema rasporedu vakcinacije u Hrvatskoj.

Taj raspored, najprije, uključuje medicinske radnike, štićenike u domovima, te starije od 65 godina i ugrožene grupe.

Тагови: