Zemljopis Knjaževine iz 1899.

U Crnoj Gori žive sve sami čisti i pravi Srbi

08:08, 18.01.2019.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
Krajem prošle godine, iz jednog dela Crne Gore je mogla da se čuje oštrija retorika prema Srbiji. To je otišlo do te mjere da su pojedinci počeli da se prebrojavaju ko je Srbin, a ko Crnogorac. Međutim, sada su se na društvenim mrežama pojavile fotografije jednog teksta iz starog crnogorskog udžbenika gdje se navodi interesantna teza.

U "Zemljopisu Knjaževine Crne Gore" za učenike III razreda osnovne škole, ističe se da u Crnoj Gori žive sve sami čisti i pravi Srbi, koji govore srpskih jezikom, a da ih ima oko 300 hiljada.

Na Savindan 2002. godine, objavljeno je elektronsko izdanje ove knjige, koje je priređeno na osnovu trećeg izdanja objavljenog na Cetinju 1899. godine, štampanog u Državnoj štampariji Crne Gore.

Na društvenim mrežama kruži dio teksta iz četvrtog izdanja koje je objavljeno 1911. godine.

U udžbeniku se navodi da je Crna Gora do 1910. godine bila kneževina, a da je onda proglašena za kraljevinu.

Pod pojmom "Narod" piše: 

"U Crnoj Gori žive sve sami čisti i pravi Srbi, koji govore srpskim jezikom, a ima ih oko 300 000 stanovnika. Većinom su pravoslavne vjere, a ima nešto malo rimokatoličke i muhamedanske vjere, ali treba znati da smo svi srpskoga porijekla i srpske narodnosti. Narod se obično zanima zemljoradnjom i stočarstvom, a ponešto ribolovom i trgovinom; a zanatima sasvim malo, koji su kao najvažniji uslovi za življenje i izvori za napredak i blagostanje.

Thumbnail

Takođe se ističe da osim Crne Gore ima još nekoliko srpskih zemalja u kojima žive braća Srbi.

"Svaki Srbin u Crnoj Gori dužan je da ljubi svoju cjelokupnu domovinu - sve srpske zemlje, u kojima žive naša oslobođena i neoslobođena braća Srbi"...

U Crnoj Gori je trenutno aktuelan trend da se poriču sve veze koje je ova zemlja ikada imala sa Srbijom ili da se one stavljaju u negativan kontekst.

Podsjećamo, u više crnogorskih gradova krajem novembra prošle godine osvanuli su plakati na kojima je napisano "Nikad više 1918".

Takođe, Miraš Dedeić, alias Mihailo, mitropolit kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, održao je "zanimljivo obraćanje" na Badnji dan na Cetinju.

On je citirao srpskog pisca Dobricu Ćosića: "Srbija je sve na laži dobila". Istakao je i da Crnogorci nisu Srbi, već narod koji obnavlja svoju državu.