U Crnoj Gori od večeras zabrana kretanja

  • 15.11.2020. 08:54

U Crnoj Gori je od večeras zabranjeno napuštanje objekata stanovanja od 21.00 do 5.00 časova, kao i međugradski saobraćaj vikendom, odlučilo je Nacionalno koordinaciono tijelo.

Izuzeci od zabrane kretanja odnose se na obavljanje poslova privredne aktivnosti, rješavanje zdravstvenih potreba i humanitarne razloge.

Prema novim mjerama, koje su donesene zbog pogoršane epidemiološke situacije, predviđeno je da trgovine i ugostiteljski objekti rade do 20.00 časova, a usluge keteringa mogu se obavljati do 22.00 časa.

Mjerama, koje će trajati do 1. decembra, predviđeno je da se najviše četiri osobe mogu kretati zajedno na otvorenom prostoru.

Zabranjeno je kretanje van opština od petka u ponoć do nedjelje u ponoć, izuzev obavljanja poslova privredne aktivnosti, zdravstvenih potreba i humanitarnih razloga.

Novim mjerama zabranjeni su vjerski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave (rođendani, krštenja i druga slavlja).

Dozvoljeni su obredi u religijskim objektima bez prisustva vjernika.

Ugostiteljski objekat, prema navedenim mjerama, mora imenovati odgovorno lice u svakom objektu za primjenu mjera, obavezno je nošenje maski u otvorenom i zatvorenom dijelu, osim tokom konzumiranja hrane i pića, dezinfekciona sredstva moraju biti dostupna na svakom stolu, a obavezna je dezinfekcija ruku prilikom ulaska i izlaska iz objekta.

U restoranima je potrebno postavljanje barijera od pleksiglasa između stolova.

"Broj osoba za istim stolom ograničava se na četiri, ali tako da razmak između njih u svim pravcima bude najmanje dva metra. Na terasama mogu da sjede četiri osobe za jednim stolom, a razmak između njih mora biti najmanje dva metra za stolom i između stolova", navodi se u odluci Nacionalnog koordinacionog tijela.