Miro Cerar

Tužba protiv Hrvatske za sedmicu-dvije

  • 28.06.2018. 21:02

Predsjednik Vlade Slovenije u tehničkom mandatu Miro Cerar najavio je da će Slovenija za sedmicu-dvije pred sudom EU u Luksemburgu pokrenuti proces protiv Hrvatske koja odbija da sprovede presudu arbitraže o graničnom sporu.

"Tužbu protiv Hrvatske podnijećemo za sedmicu-dvije, nakon rasprave pred parlamentarnim odborom za spoljnu politiku", rekao je Cerar novinarima u Briselu, gdje učestvuje na sastanku Evropskog savjeta. 

On je dodao da je arbitražna presuda donesena prije godinu dana važeća i da je treba primijeniti. 

"Arbitražna presuda o granici važeća je prema međunarodnom pravu i treba je sprovesti. Ako na sudu EU uspijemo da dokažemo da nepoštivanjem presude Hrvatska uz to krši i pravo EU, u šta sam uvjeren, onda to znači da Hrvatska ne krši samo međunarodno, nego i evropsko pravo", rekao je Cerar, ističući da je uvjeren u nepristranost suda EU u tom slučaju. 

Cerar je naveo da bez obzira na konačan ishod buduće presude suda EU Hrvatska neprimjenjivanjem arbitražnog rješenja krši međunarodno pravo, prenose hrvatski mediji. 

"Tužbu protiv Hrvatske uložićemo zbog kršenja evropskog pravnog poretka i to je smisao te tužbe", rekao je premijer Slovenije. 

On je dodao da je u nedjelju, 24. juna, na neformalnom samitu EU, posvećenom migracijama, o arbitraži govorio s predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, te kritikovao neutralan stav Komisije u slovenačko-hrvatskom arbitražnom sporu, navodeći da je i Junkeru zbog toga bilo neugodno.