Miodrag Linta

Tuđmanov cilj bio velika Hrvatska, a ne ideal ljudskih prava

  • 10.12.2018. 20:55

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je da je cilj Franje Tuđmana bio da rehabilitacijom ustaštva, antisrpskom retorikom i progonom Srba izazove rat s ciljem stvaranja etnički čiste velike Hrvatske, te ocijenio kao "bezočni cinizam" izjavu hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović da je Tuđmanov cilj bio da ostvari ideal ljudskih prava.

"Franjo Tuđman je ratni zločinac koji je izmakao ruci pravde zbog svoje prerane smrti i zbog dvostrukih standarda zapadnih sila", saopštio je Linta.

Prema njegovim riječima, iako je Haški tribunal oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, ipak, je utvrdio da su tokom i poslije akcije "Oluja" počinjeni brojni ratni zločini s ciljem etničkog čišćenja Srba sa njihovih vjekovnih područja.

"Dakle, i ovako pristrasan sud nije odbacio postojanje udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio Franjo Tuđman. Nažalost, Haški tribunal nije procesuirao Tuđmana i njegove najbliže saradnike zbog brojnih zločina i protjerivanja više od 250 hiljada Srba tokom 1991. i 1992. godine iz desetina hrvatskih gradova i većeg dijela zapadne Slavonije", dodao je Linta.

Kitarovićeva je ovo rekla nakon što je otkrila spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu povodom obilježavanja 19 godina od njegove smrti.

U saopštenju se podsjeća da je hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio da je Tuđman "vodio Hrvatsku u vremenima takozvane velikosrpske Miloševićeve agresije, da je oslobodio tobože okupirane teritorije i insistirao na procesu pomirenja".

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)