Trgovska gora bila jedna od tema sastanka Dodika sa rukovodstvom Hrvatske

  • 18.09.2020. 19:00

Histerija Sarajeva na posjetu Milorada Dodika Zagrebu ne prestaje ni danas. Najglasnija je od juče Bisera Turkovic, ministar inostranih poslova BiH. I to na temu Trgovska gora. Ona nije čula da je srpski član Predsjedništva u Zagrebu pričao o odlaganju nuklearnog otpada. Oni koji su bili na sastancima u Zagrebu, znaju i šta je konkretno dogovoreno.

Zahvaljujući ovoj posjeti i razgovorima koje je pokrenuo predsjednik Dodik, sada slijede sastanci operativne prirode. Kada je riječ o Trgovskoj gori, konkretan rezultat jeste uskoro moj sastanak sa ministrom privrede i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem u čijem resoru je i pitanje izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori, kaže za ATV Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Hrvatskoj. Na tom bi se sastanku, kaže Vranješ, konačno trebalo da čuje zvaničan stav Hrvatske po ovom pitanju.

"Dakle, ovaj sastanak koji očekujem je rezultat posjete predsjednika Dodika koji je skrenuo pažnju na važnost teme izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori za Republiku Srpsku i BiH i nadam se da će se sada intenzivirati naša komunikacija sa hrvatskom stranom po tom pitanju. Takođe, prilikom sastanka sa ministrom Ćorićem, predložiću i bilateralnu posjetu na ministarskom nivou, da se onda tom prilikom razgovara o konkretnim stvarima, sve sa ciljem da se pokušaju približiti stavovi. Na kraju, nakon svih ovih sastanaka, Savjet ministara BiH će dobiti potpunu informaciju kada je riječ o stavovima Republike Hrvatske, mogućnostima da se pronađe kompromis i slično i onda će BiH konačno moći odlučiti za dalje korake po pitanju Trgovske gore", kaže Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Hrvatskoj.

U tom istom Savjetu ministara sjedi i Bisera Turković. Sjedila je i prije nekoliko mjeseci kada je sa dnevnog reda skinula tačku koja je predviđala formiranje pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada. Trebalo je tada da na zahtjev i Srpske i Federacije pismeno obrazloži sve što je uradila da kao šef diplomatije spriječi hrvatske vlasti da na granici sa BiH naprave odlagalište radioakitvnog otpada.

To pismo nikad nije stiglo. Rezultati razgovora u Zagrebu tek bi trebalo da stignu i upravo to bi moglo da napokon pokrene stvari.

"Što se tiče Trgovske gore i o tome smo pričali. Ja sam to pokrenuo dok sam bio predsjedavajući 2019. kada smo donijeli nekoliko važnih zaključaka i tražili da Hrvatska odstupi od te namjeravane aktivnosti na lokalitetu Trgovska gora i od organa BiH da postupaju u skladu s tim i otvore problem tokom bilateralnih razgovora. Ukoliko bilateralni razgovori budu neuspješni, da se to rješava na multilateralnom nivou, ako bude trebalo i pred međunarodnim institucijama pravde", kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Bitka oko Trgovske gore još nije okončana, ali mnogi tu priču koriste u političke svrhe, zna to srpski član Predsjedništva BiH. I baš u te svrhe su i komentari iz Sarajeva na posjetu Milorada Dodika Zagrebu. I nije samo histerija iz Sarajeva. Ovdašnja opozicija tvrdi kako je srpski član Predsjedništva propustio priliku da priča o Trgovskoj gori. Mirko Šarović imao je četiri godine prilika  da to pitanje pokrene sa mrtve tačke. Ono što je najvažnije, u Zagrebu su otvorene značajne teme, poput izgradnje mosta na Savi kod Gradiške, Svilaju, trasa jadransko-jonske magistrale. Da je višestruk značaj posjete Milorada Dodika, znaju u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj. Za sanaciju objekata SPC koji su oštećeni u posljednjem zemljotresu, Republika Srpska dala je 100 000 evra.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић