Hrvatska

Traumatična ispovijest porodilje: "Nisu mi dali da skinem masku, nisam mogla da dišem, gubila sam svijest"

08:54, 30.09.2020.
Izvor: 24sata.hr
Ovih dana Hrvatsku potresa slučaj mlade porodilje koja se na društvenim mrežama požalila na uslove porođaja u splitskoj bolnici, istakavši da je uslijed protokola zbog pandemije korona virusa prošla kroz izrazito traumatično iskustvo.

Ona je početkom septembra rodila zdravog dječaka, ali su ponašanje osoblja i uslovi porođaja bacili sjenku na najsrećniji dan u njenom životu.

Nakon što je na društvenim mrežama napisala da je bila prisiljena da nosi zaštitnu masku tokom porođaja, iako joj je to do te mjere otežavalo disanje da je gubila svijest, hrvatska javnost se digla na noge. Ona je dodala i da joj maska pravi probleme jer pati od niza zdravstvenih problema kao što su hronični bronhitis i devijacija nosa.

Novopečena majka nje poslije čitave bure dala i intervju za hrvatski portal 24sata.hr, istakavši da ono što je prošla nije normalno i da sumnja da će njeno iskustvo bilo šta promijeniti u tamošnjim porodilištima, iako bi to voljela.

– Molila sam ih da skinem masku na porođaju jer nisam mogla disati. To mi nisu dopustili. Naime, cijeli sam se život bavila sportom i nos mi je bio slomljen. Imam devijaciju nosa i teški hronični bronhitis koji graniči s astmom, zbog kog sam jedno vrijeme koristila i pumpicu. Tražila sam potvrdu od svojeg ljekara da mi ispiše moju dijagnozu, no on mi to nije mogao dati, a smatrao je i da me neće prisiljavati da se porađam pod maskom. Ipak, moje poteškoće s disanjem nisu bile dovoljne da mi u sali za porođaj dopuste da skinem masku. Više sam puta nakratko izgubila svijest, imam naprosto “rupe” u kojima se ničega iz sale ne sjećam. U jednom trenutku sam masku skinula, da bi mi sestra došla i rekla da će me, ako je nastavim skidati, ostaviti samu i neće više doći ni pogledati. Dodala je i da ako ja ne vjerujem u koronu, ona vjeruje – ispričala je žena za 24sata.hr, dodavši kako su se ljekari na kraju, zbog problema s bebinim otkucajima srca, odlučili za hitan carski rez.

“Bebi nisu dali dohranu”

Ona tvrdi i da su sestre odbile da joj daju dohranu za novorođenče, a dijete je razvilo i žuticu zbog koje je neutješno plakalo. Tada se, tvrdi majka, dogodila strašna situacija.

-Dječiji krevetić je gurnula i bacila pokrivač preko bebe, cijele bebe, i preko glave. Ja sam se zgrozila, dižem se zadnjim atomima snage i sklanjam ga, nemoćna, slomljena i bijesna istovremeno – rekla je.

Hrvatski novinari poslali su pitanje o čitavom skandalu KBC Splita, ali nisu dobili tražene odgovore. Proučili su da svi paciojenti imaju prava da podnesu žalbe u slučaju da su nezadovoljni kvalitetom zdravstvene usluge.