Odluka snazi od 2001. godine

Tramp produžio odluku o povišenom stepenu upozorenja za Balkan

07:21, 19.06.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik SAD Donald Tramp produžio je odluku o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa zapadnim Balkanom, koja je na snazi od 2001. godine otkako je donio tadašnji predsjednik DŽordž Buš.

Tramp je u obavještenju upućenom Kongresu SAD, koje je objavila Bijela kuća, naveo da postupci ljudi koji prijete miru i međunarodnim naporima za stabilizovanje situacije na zapadnom Balkanu, uključujući činove ekstremističkog nasilja i opstrukcije i dalje predstavljaju neobičnu prijetnju državnoj bezbjednosti i spoljnoj politici SAD, javio je "Glas Amerike". 

"Iz tog razloga, povišeni stepen upozorenja, koji je proglašen 26. juna 2001. godine, kao i mjere usvojene tog datuma, moraju efektivno da se nastave i poslije 26. juna 2019. godine", istakao je Tramp. 

Buš je 2001. godine proglasio povišeni stepen upozorenja u vezi sa zapadnim Balkanom, kako bi se SAD suočile sa navodnom neobičnom prijetnjom državnoj bezbjednosti i spoljnoj politici, koja se sastoji u navodnom učestvovanju, pomaganju, sponzorisanju ili pružanju podrške ekstremističkom nasilju u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji i u drugim dijelovima zapadnog Balkana. 

Kao prijetnju SAD, Buš je tada naveo i mogućnost ometanja sprovođenja Dejtonskog sporazuma u BiH i Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN od 10. juna 1999. godine na Kosovu i Metohiji.