Ništa mu ne znače presude

Tompson u Širokom Brijegu pjevao “za dom spremni”

  • 16.08.2019. 14:29

Hrvatski pjevač Marko Perković Tompson, poznat po glorofikovanju ustaštva, dokazao je ponovo da mu sudske presude za upotrebu pokliča “za dom spremni” ne znače ništa i da nepoštuje hrvatske institucije, odnosno sudsku vlast, piše danas zagrebački portal Index.

Tompson je, naime, na svom fesjbuk profilu objavio video zapis sa sinoćnjeg koncerta u Širokom Brijegu, održanom povodom dana tog mjesta i vjerskog praznika Velike Gospe, gdje je u prisustvu, kako se navodi, više desetina hiljada ljudi, uprkos izrečenoj sudskoj presudi otpjevao spornu pjesmu “Bojna Čvoglave”, koja počinje tim ustaškim pokličem.

Uz video zapis dijela koncerta vidi se i čuje kako Tompson kliče “za dom”, a publika urlajući uzvraća “spremni”, a slijedi i tekst “kažnjene” pjesme.

Time je, navodi se, Tompson zapravo dokazao da ne poštuje hrvatske institucije, odnosno sudsku vlast.

Visoki prekršajni sud u Hrvatskoj odbio je žalbu makarskog pjevača Rosa i potvrdio prvostepenu presudu kojom je on kažnjem novčano sa 1.000 kuna, zato što je prije četiri godine otpjevao Tompsonu pjesmu sa spornim ustaškim pozdravom.

Odluka ovog suda objavljena u hrvatskim medijima prije dva dana i izazvala je oštre polemike u javnosti.

U presudi Visokog prekršajnog suda izrečenog Rosi jasno stoji da je pozdrav “za dom” i “za dom spremni” korišćen i kao zvanični pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i zasnovan na rasizmu pa time simbolizije mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.