Ustašizacija društva

Tompson pjeva šta Hrvati misle 

  • 19.07.2018. 11:53

Svi desničarski ili "domoljubni" portali u Hrvatskoj euforično pišu o nastupu kontroverznog pjevača Marka Perkovića Tompsona na dočeku hvatskih fudbalera, pa čak i na liberalnim portalima broj onih koji podržavaju taj događaj veoma je veliki.

Strani mediji izvještavali su "da je osoba koja slavi ustaška znamenja veoma popularna među hrvatskim fudbalerima". 

Centar "Simon Vizental" poručuje da kapiten fudbalske reprezentacije Hrvatske Luka Modrić zaslužuje crveni karton zbog poziva Tompsonu, koji pjeva o stratištima Srba. 

I u regionu je bilo mnogo negativnih reakcija, a naročito u Srbiji i BiH, prvenstveno u Republici Srpskoj. 

Ni činjenica da bi Tompson zbog uvoda u pjesmu "Čavoglave", koja počinje ustaškim pozdravom "Za dom spremni!", dobio do tri godine zatvora u Austriji, nije izazvala nikakva kolebanja među većinom onih koji posjećuju društvene mreže u Hrvatskoj. 

Čak je i broj onih koji podržavaju Tompsonovo učešće na dočeku fudbalera na liberalnim portalima gotovo jednak onima koji se tome protive. 

Tako su na portalu "Net.hr" tijesno pobijedili protivnici Tompsona sa svega par procenata. 

Uticajna udruženja hrvatskih veterana, ovaj put iz Četvrte gardijske brigade, otvoreno su napala sve kojima smeta Tompsonov nastup, nazivajući ih, uobičajenim vokabularom, zaštitnicima "četnika" i "velikosrpske agresije". 

Nikome od brojnih ljubitelja Tompsona ne smetaju poznati stihovi kojima on nabraja mjesta gdje su ustaše ubijale žrtve ili lamentira nad "lošom 1945. godinom", koja je rasula ustašku emigraciju po svijetu. 

Osobe koje su javno izrazile neslaganje sa učešćem Tompsona na dočeku, poput glumica Jelene Veljače i Nataše Janjić ili predsjednika Hrvatske seljačke stranke Kreše Beljaka - zasute su salvama uvreda. 

Hrvatski igrači i njihov selektor javno su izjavili da su Tompsonovi stihovi i pjesme "njihova himna".

Pri tome, neki mediji pokušavaju da objasne kako je riječ samo o Tompsonovoj pjesmi "Lijepa li si", ali malo ko vjeruje da reprezentativci Hrvatske ne poznaju i ostatak "repertoara" čovjeka čije pjesme pjevaju nakon svake utakmice. 

Dio sociologa objašnjava da je Tompson samo posljedica stanja u društvu kada je riječ o ustaškim resentimentima, te da je licemjerno optuživati fudbalere, koji su samo zastupnici stava većine koja nema problem sa Tompsonovim političkim stavovima. 

Tompson u Hrvatskoj pjeva pred desetinama hiljada simpatizera na koncertima, pa je izlazak pred brojne fanove fubalera za njega bio rutinski. 

Kao što je to i koketiranje sa ustaškom zaostavštinom širom Hrvatske. 

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.