Hrvatska evroparlamentarka

Tomašić: Ovako Hrvatska treba da uslovi Srbiju

  • 17.03.2019. 17:46

Hrvatska evroparlamentarka Ruža Tomašić, poznata po neoustaškim i antisrpskim stavovima, izjavila je za Hinu da će se ponovo kandidovati na izborima za Evropski parlament, koji se održavaju u maju.

Ona je ocijenila da Hrvatska može da ima koristi od integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, najviše zbog proširenja tržišta, ali je iznijela tvrdnju da EU treba da postavi jasnije kriterijume pristupanja tih zemalja.

"Slažem se da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije, ali ne smijemo nikome da gledamo kroz prste, svako mora da ispuni određene uslove", rekla je Tomašićeva.

Ona tvrdi da se bilateralni sporovi koje Srbija ima sa Hrvatskom, među kojima je kao ključne navela "pitanje nestalih i vraćanje otetih kulturnih dobara za vrijeme Domovinskog rata", treba da se rješavaju u sklopu procesa pristupanja Srbije EU.

"Plaćanje ratne odštete nisu toliko ključni problemi, koliko rješavanje pitanja nestalih i povratka otetih kulturnih dobara", kazala je Tomašićeva.

Ona smatra da bi Zapad za te dvije tačke imao sluha, "samo u tome Hrvatska treba da nastupi čvršćim stavom".

"Hrvatska treba da insistira na tome da se ta bilateralna pitanja rješavaju u sklopu ulaska u Evropsku uniju, a u protivnom treba uskratiti podršku Srbiji", tvrdi Tomašićeva.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.