Za neke zlikovac za neke heroj

Tito postavljen u Podgorici

12:19, 18.12.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Spomenik Josipu Brozu Titu postavljen je jutros u Podgorici, a sutra će biti svečano otkriven, na Dan oslobođenja ovog grada.

Spomenik je postavljen na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog na obali Morače, a na postamentu piše "Zahvalni građani Titograda i Podgorice". 

Skupština glavnog grada usvojila je prijedlog odluke o podizanju spomenika Josipu Brozu Titu, glasovima 32 odbornika vladajuće većine, dok je odbornik Albanske alternative Nik Đeljošaj glasao protiv. 

U obrazloženju prijedloga navedeno je da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja koje mogu da se ponose svojim antifašističkim nasljeđem, kao i činjenicom da je prvi opštenarodni ustanak u tom trenutku bio podignut upravo u Crnoj Gori, u čemu je i te kako bio značajan uticaj Josipa Broza. 

Nova srpska demokratija je oštro reagovala na odluku o podizanju spomenika Titu, jer ga smatraju zlikovcem koji je dva puta tražio od saveznika u Drugom svjetskom ratu da bombarduju Podgoricu. 

Tom prilikom nastradalo je nekoliko hiljada građana tadašnje Podgorice, a 90 odsto objekata je porušeno, te su čak i podgorički komunisti nakon bombardovanja u maju na Vaskrs 1944. godine bili užasnuti brojem žrtava i porušenim zgradama i kućama od savezničkog bombardovanja koje je, kako kažu, tražio Tito.