Havarija u luci Ploče

Tanker udario u pristanište i razvalio dok: Zaustavljena isporuka nafte

  • 10.08.2018. 09:25

Zbog havarije broda STI Poplar, koji plovi pod zastavom Maršalovih otoka, u hrvatskoj luci Ploče otežano je snabdijevanje naftom i derivatima čitave Dalmacije.

Tanker koji je u sebi imao oko 27 hiljada kubika nafte udario je u pristanište, survavši u more dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina, koji su potonuli. Ono što je ostalo od doka, cijevi i uređaji za iskrcaj nafte takođe su oštećeni i trenutno nisu za upotrebu.

Šteta se, tvrde stručnjaci, mjeri u milionima evra.

Upućeniji u tu problematiku kažu da je pri manevru broda neko nešto gadno pogriješio. Jesu li to pilotari, kapetan ili remorkeri, koji su vukli brod, pokazaće istraga, koju provodi Lučka kapetanija i inspekcije Ministarstva pomorstva.

Budući da je pristanište uništeno, na čekanju su drugi brodovi koji ne mogu prići u Luku Ploče i iskrcati teret. 
Petrolov veliki brod čeka vani na otvorenom moru, ali naftu ne može iskrcati jer je dok uništen. Što će biti s tim teretom, niko ne zna. Hoće li brod uspjeti iskrcati naftu u nekoj drugoj luci, takođe je nepoznato, a očekuje se dolazak još nekoliko brodova nakrcanih naftom i derivatima koji plove prema Luci Ploče, piše Jutarnji.hr.

Na naftnom tržištu u Hrvatskoj zbog oštećenja doka u luci Ploče nastao je veliki poremećaj.

Kako je velika potražnja za naftom ne samo u Hrvatskoj nego i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, lučka su skladišta prazna i takva će ostati ko zna koliko dugo.

I brod je nakon udara prilično oštećen te je izvučen na sidrište. Na svu sreću nije probijen jer su tone nafte mogle iscuriti u more. Bila bi to ekološka katastrofa nesagledivih razmjera u pločanskom akvatorijumu.

"Preko suda je brodu izrečena mjera zabrane isplovljavanja dok god ne polože novac za naknadu pričinjene štete", pojasnio je direktor Lučke uprave Ploče Tomislav Batur. 

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)