Njemački stručnjak za Balkan:

Svjetlosnim godinama smo udaljeni od rješenja za Kosovo

  • 29.03.2019. 07:43

Njemački stručnjak za Balkan Volfgang Išinger, tvorac plana o rješenju kosovskog problema po modelu “dvije Njemačke” iz 2007. godine, kaže za “Politiku” da rješenje za Kosovo nije ni blizu.

Kako je rekao, bio bi prvi koji bi pozdravio, ukoliko postoji plan koji nailazi na široku podršku u srpskom društvu i parlamentu, kao i jednako široku podršku na Kosovu.

Tada bi, rekao je Išinger, postojale pretpostavke da se ne stvori bure baruta i novi problem.

– Trenutno smo miljama, da ne kažem svjetlosnim godinama, udaljeni od takvih pretpostavki i uslova i mogu samo snažno da pozdravim to što predsjednik Vučić, kako mi je rekao, svu svoju energiju ulaže u traganju za mogućnostima za rješenje ovog pitanja – rekao je Išinger.

Išinger, koji od 2009. predsjedava najvećem svjetskom forumu gdje se razmatraju izazovi savremenog svijeta – Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti, ovih dana ponovo je u Beogradu zbog nastupa na međunarodnoj konferenciji “Balkanski dijalog”, a imao je i radni ručak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Najteži problem u regulisanju odnosa između Beograda i Prištine je međunarodno priznanje jednog i drugog entiteta, istakao je Išinger, podsjetivši da je takozvani Išingerov plan imao za predmet zaključenje sporazuma između Beograda i Prištine bez uzajamnog međunarodnog priznanja.

– Nije se mnogo šta promijenilo u proteklih desetak godina – navodi Išinger.

Prema njegovim riječima, vrijedelo bi razmišljati o tome da li određeni elementi iz takozvanog Išingerovog plana mogu da se primjene na današnju situaciju.

– Ako neko ima bolji plan, treba ga uzeti. Međutim, ako nema, možda bi neki elementi plana iz 2007. mogli da budu korisni – smatra Išinger.