Virovitica

Svjedoci nesreće u Hrvatskoj: Čuli smo tri jaka udarca i brzo istrčali van

  • Izvor: Index.hr
  • 03.08.2021.21:15

Juče se na cesti prema Suhopolju kod Virovitice dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj su poginule medicinska sestra i pacijentkinja, dok je vozač hitne povrijeđen i bori se za život, a doktorica je povrijeđena, ali stabilno.

Pijani 44-godišnjak je udario bočno u vozilo hitne, koje je od siline bačeno u jarak. Nije im omogućio hitni koridor.

"Čuli smo tri jaka udarca"

"Čuli smo tri jaka udarca i brzo istrčali van", govori Irena iz Suhopolja za Dnevnik.hr.

"Razbili smo šajbu da gospođu izvučemo, bilo je iza još dvoje ljudi. Njima smo isto pokušali pomoć koliko smo mogli", kaže njen sugrađanin.

"Strašno. Eto, strašno", teško dolazi do riječi Irena, jedna od osoba koja je među prvima priskočila u pomoć unesrećenima.

"Dvadeset minuta smo vadili vozača uz pomoć hidrauličkog alata"

Vatrogasci su takođe imali pune ruke posla. Kažu da su vozača vadili dvadesetak minuta.

"Vozača smo morali nekih dobrih dvadesetak minuta uz upotrebu hidrauličkog alata izvlačiti jer je bio prikliješten", kaže Mirko Solar iz DVD-a Suhopolje.

Zamjenica šefa OB Virovitica opisala je što se događalo kada su unesrećeni stigli u bolnicu.

"Povrede su bile takve da su bile inkompatibilne sa životom za ove dvije osobe koje su preminule nakon reanimacije i svih postupaka koji su provođeni nad njima", kaže Miša Benjak, zamjenik direktora OB Virovitica.

Vozača hitne čeka operativni zahvat, a doktorica koja je u hitnoj bila kao putnik u bolnici je ostala na posmatranju.

Vozač auta imao 1.16 promila, hitna ga je pokušala preteći, ali došlo je do kontakta

Uviđajem je utvrđeno da je do saobraćajne nesreće došlo kada je 44-godišnji vozač automobila virovitičkih tablica pod uticajem 1.16 promila započeo radnju skretanja ulijevo na putni most, bez da se uvjerio da tu radnju može napraviti bez opasnosti po druge učesnike u saobraćaju, dok ga je preticalo vozilo hitne pomoći s uključenim svjetlosnim znakovima i signalima.

Tada je na južnoj saobraćajnoj traci došlo do udara prednjeg dijela vozila hitne pomoći u srednju lijevu bočnu stranu osobnog automobila, koji se zaustavio na saobraćajnoj traci, dok je vozilo hitne pomoći sletjelo u putni jarak, udarilo u betonski most i prevrnulo se bočnu stranu.

Zbog zadobijenih povreda u nesreći četiri osobe iz vozila hitne pomoći prevezene su u Opštu bolnicu Virovitica, gdje su dvije osobe od 57 i 83 godine umrle, dok je jedna osoba od 42 godine teško povrijeđena, a jedna od 39 lakše.

"Čovjek koji je učestvovao u saobraćajci priskočio je u pomoć"

Svjedoci nesreće navode da je i sam pijani vozač priskočio u pomoć.

"Evo, čovjek koji je učestvovao u saobraćajci, počelo se dimiti iz kombija i, stvarno, on je skočio po aparat odmah da se to ugasi, jer se stvarno počelo dimiti. Bilo nas je strah da se nešto ne dogodi", prepričava Matej.