Srbija

Svi poslanici će moći da se obraćaju na svom maternjem jeziku

  • 24.06.2018. 10:47

Pripadnicima nacionalnih manjina omogućeno je izmjenama Zakona o službenoj upotrebi jezika da se u parlamentu Srbije obraćaju na svom maternjem jeziku, izjavila je direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Paunovićeva je objasnila da je ukinuto ograničenje poslanicima čija je nacionalna manjina zastupljena dva odsto u odnosu na ukupan broj stanovnika. 

"Postoji mogućnost da se narodni poslanici obrate na svom maternjem jeziku i ne samo da se obrate već i da podneske prilažu na svom maternjem jeziku", objasnila je Paunovićeva za Radio-televiziju Srbije. 

Kada je riječ o izmjenama Zakona o Savjetima nacionalnih manjina, Paunovićeva je navela da će one omogućiti transparentnije trošenje novca koje se daje nacionalnim savjetima nacionalih manjina. 

Prema njenim riječima, regulišu se pitanja u vezi sa zasnivanjem radnog odnosa, položaj izabranih lica i funkcionera u Nacionalnoim savetu, uvodi se programski budžet, obavezni revizorski izvještaji, strožije kontrole novca i transparentnije trošenje. 

Тагови: