Švajcarski mediji

Sve više napada na Srbe u Hrvatskoj, državni vrh ćuti

  • 05.09.2019. 22:26

U Hrvatskoj, koja je članica EU, sve više se događaju napadi na Srbe, a državni vrh umanjuje premlaćivanje i progon srpske manjine, piše švajcarski list "Tages ancajger" u članku o situaciji u Hrvatskoj.

List citira bivšeg premijera i sadašnjeg predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića koji je u kontekstu nedavnih napada na Srbe pomenuo riječ "terorizam" i upozorio na "kulturu nasilja" u hrvatskom društvu.

"Tages ancajger" podsjeća na nekoliko napada na Srbe u Hrvatskoj, poput demoliranja kafića i premlaćivanja gostiju koji su gledali fudbalsku utakmicu, kamenovanja kuća povratnika i napada na ugostitelja koji je odbio da pusti pjesme Marka Perkovića Tompsona koji u svojim pjesmama širi desničarske stavove.

List navodi da je Tompson imao problema sa švajcarskim vlastima kada je pokušao da nastupi u toj zemlji i da su mu 2009. čak zabranili ulazak u zemlju, prenosi portal "Indeks".

"Naročito je problematično ćutanje predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koja je, kada je konačno upitana za napade na Srbe, izjavila za HRT `da nije njen posao da komentariše dnevnu politiku i da ne želi povećavati podjele u društvu`", piše list.

U tekstu se dodaje da Kitarovićeva želi da bude ponovo izabrana na funkciju predsjednika i zato se umiljava nacionalistima, što i dovodi do raskola u hrvatskom narodu.

List navodi da se u hrvatskoj javnosti često može čuti ustaški pozdrav "Za dom spremni", te da se prikazuju filmovi koji umanjuju broj žrtava i zločinački karakter koncentracionog logora Jasenovac, kao i cijele NDH.

"Kada je pak poslanik srpske manjine Milorad Pupovac situaciju u Hrvatskoj uporedio sa onom u NDH, premijer Andrej Plenković je to okarakterisao neprimjerenim i osudio, a Kitarovićeva je još oštrije napala Pupovca", piše "Tages ancajger".

U tekstu se ističe da rašireni nacionalizam kod mnogih Srba izaziva strah i navodi se još primjera napada na Srbe, poput potjere za vaterpolistima iz Srbije na splitskoj Rivi.

"Sramotnu ulogu u svemu igra i Katolička crkva. Ona propagira revanšizam, njeni sveštenici služe mise u čast ustaških zločinaca, a profašističke knjige se često predstavljaju u crkvenim prostorima", piše list.

"Tages ancajger" konstatuje da je, s obzirom na talas nasilja u Hrvatskoj, šokantno neoglašavanje visokopozicioniranih političara EU, te navodi kao smiješnu izjavu budućeg predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lejen koja je Hrvatsku opisala kao "uzor drugim zemljama".

Тагови: