Slovenačka policija

Sve više ilegalnih migranata

  • 23.09.2019. 21:53

Slovenačka policija registrovala je od početka godine više od 11.000 ilegalnih prelazaka granice, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar.

"Najbrojniji ilegalni migranti su iz Avganistana, Pakistana, Alžira i Maroka, a većinu ih vraćamo u Hrvatsku", rekao je Poklukar, odgovarajući na poslanička pitanja o problemu ilegalnih migracija.

Poklukar je naveo da policija u posljednje vrijeme primjećuje intenzivno krijumčarenje migranata na granici sa Hrvatskom, a do sada je privela ukupno 324 krijumčara, među kojima i četrdesetak državljana Slovenije, prenosi Hina.

On je naglasio da je na slovenačko-hrvatskoj granici u toku podizanje dodatne panelne ograde, a do kraja ove godine u planu je i zapošljavanje još stotinjak policajaca za bolju zaštitu granice.

Odgovarajući na pitanje opozicije o mogućem davanju policijskih ovlaštenja vojsci radi bolje kontrole granice, Poklukar je rekao da se ta opcija analizira i da bi odgovarajući član Zakona o odbrani mogao biti aktiviran u slučaju potrebe.

On je rekao da se uoči zime može očekivati povećan broj ilegalnih prelazaka granice, ali ne u onoj mjeri kao tokom velike migrantske krize 2015/2016. godine.