Slovenačka policija

Sve više ilegalnih migranata

21:53, 23.09.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Slovenačka policija registrovala je od početka godine više od 11.000 ilegalnih prelazaka granice, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar.

"Najbrojniji ilegalni migranti su iz Avganistana, Pakistana, Alžira i Maroka, a većinu ih vraćamo u Hrvatsku", rekao je Poklukar, odgovarajući na poslanička pitanja o problemu ilegalnih migracija.

Poklukar je naveo da policija u posljednje vrijeme primjećuje intenzivno krijumčarenje migranata na granici sa Hrvatskom, a do sada je privela ukupno 324 krijumčara, među kojima i četrdesetak državljana Slovenije, prenosi Hina.

On je naglasio da je na slovenačko-hrvatskoj granici u toku podizanje dodatne panelne ograde, a do kraja ove godine u planu je i zapošljavanje još stotinjak policajaca za bolju zaštitu granice.

Odgovarajući na pitanje opozicije o mogućem davanju policijskih ovlaštenja vojsci radi bolje kontrole granice, Poklukar je rekao da se ta opcija analizira i da bi odgovarajući član Zakona o odbrani mogao biti aktiviran u slučaju potrebe.

On je rekao da se uoči zime može očekivati povećan broj ilegalnih prelazaka granice, ali ne u onoj mjeri kao tokom velike migrantske krize 2015/2016. godine.