Grafiti

"Svastike" osvanule u Beogradu i ZagreBu FOTO

  • 21.09.2018. 10:10

Usred Zagreba nalazi se ogroman grafit koji slavi Hitlera i naciste, piše portal Index.hr. Kukasti krstovi osvanuli su i u Beogradu.

“Ein Volk ein Reich ein Fuhrer“ što bi znalilo “Jedan narod, jedno carstvo, jedan vođa“ – ispisano je u centru grada, na zidu Klinike za traumatologiju u Ulici kralja Držislava.

Riječ je o paroli nacista koja slavi Hitlera i Treći Rajh, a uz ovaj natpis na zidu su ispisani i svastika i ustaški simbol. 

Grafit, kako se navodi, stoji tamo već neko vrijeme, a gradske službe, kao ni Klinika , zasad nisu pokazale nikakvo interesovanje da ga klone. 

Zato je Evropska civilna inicijativa iz Zagreba poslala prijavu Gradu Zagrebu u kojem traži hitan odgovor. 

“Imajući u vidu osnove Ustava Republike Hrvatske, te da narodi Republike Hrvatske ne baštine nacizam i ustaštvo, ne očekujemo ništa manje nego da ovaj sramotni prikaz veličanja totalitarnih režima holokausta bude odmah uklonjen“, navodi Inicijativa.

Studentski park, u centru Beograda, osvanuo je sa kukastim krstovima, ispisanim sprejom na unutrašnjoj strani zida koji ograđuje park.
 
Prema informacijama, kada se pipne, boja je još sveža. Slika je najprije osvanula na društvenim mrežama, a nadležni obećavaju da će brzo reagovati. 

 

Igor Ginzberg iz Jevrejske zajednice kaže da je šokiran činjenicom da su simboli fašizma i nacizma osvanuli u parku u kom se svakog dana igraju djeca. U tom parku, kako kaže, svakoga dana borave i profesori, učitelji, stariji ljudi koji znaju simboliku tog znaka. 

Vjeruje, kako kaže, da oni koji koji su ga ispisali, ni ne znaju njegovo pravo značenje.