Intervju rađen po svim profesionalnim normama

Švajcarska televizija: Tri puta smo provjerili, Kolinda je stvarno to rekla

  • 19.07.2019. 09:33

Intervju sa hrvatskom predsjednicom je rađen po svim profesionalnim normama, kaže za Indeks novinar TV SRF, koju je Kolinda optužila za neprofesionalizam.

“SRF ističe da je intervju s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović tokom njene državne posjete Švajcarskoj vođen u skladu sa svim profesionalnim standardima. Konkretno, pitali smo jasna, transparentna pitanja o našem istraživanju na granici Hrvatske i BiH. Ne možemo da razumijemo optužbe za dekontekstualizaciju jer smo emitovali i pitanja i trenutne odgovore predsjednice Grabar-Kitarović. Takođe smo provjerili tri puta prevod s engleskog na njemački prije objave priloga. Predsjednica je zaista koristila frazu 'a little bit of force' koju smo preveli s 'ein bisschen Gewalt' (u smislu policijskog korišćenja sile)”.

SRF je Indeksu poslao i cijeli transkript priloga koji su emitovali, a koji dokazuje tačnost njihovog izvještavanja, piše hrvatski portal.

Kitarovićeva je ranije izjavila da to što je švajcarska televizija uradila nema veze sa profesionalizmom i da su "napravili ono što rade najgori tabloidi na svijetu".

Svjetski mediji ostali su šokirani izjavom hrvatske predsjednice koja je priznala da tamošnja policija nasilno vraća migrante s granice, o čemu su pisali mediji. Naime, Kolinda Grabar Kitarović je tokom boravka u Švajcarskoj za tamošnju javnu televiziju SRF priznala: "Naravno da je potrebno malo nasilja kada sprovodite 'pušbek'."

Sprovođenje nasilnog vraćanja migranata s granice, uz upotrebu sile, je protivno međunarodnim konvencijama koje je i Hrvatska potpisala, a korišćenje nasilja u tom kontekstu je ilegalno i po međunarodnom i po hrvatskom pravu.

Predsjednica Hrvatske je ovom izjavom priznala da Hrvatska namjerno krši zakone i da je politika Hrvatske prema migrantima takva da se policiji naredilo da se protivzakonito ponaša.

O tome su pisali Gardijan, Dojče vele kao i brojni drugi svjetski portali, kao što su MSN, US Breaking News.