SRF

Švajcarci spremili prilog u kojem HRVATSKA policija protjeruje MIGRANTE u BiH

18:03, 15.05.2019.
Izvor: Index.hr
Thumbnail
Na švajcarskoj javnoj televiziji SRF večeras će biti emitovan prilog u kojem se nalazi i snimak hrvatske policije koja protivzakonito deportuje migrante preko granice iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. 

SRF u već online dostupnoj tekstualnoj verziji priloga ističe da “Hrvatska preko zelene granice progoni migrante u BiH” te da to predstavlja kršenje evropskog i međunarodnog prava.

Švajcarski novinari su u roku od dva dana dokumentovali četiri takva slučaja koji se nazivaju "push back", a u kojima je hrvatska policija, kršeći u Hrvatskoj važeće zakone, protjerala najmanje 70 migranata s teritorija Hrvatske. Većina tih migranata su porijeklom iz Afganistana, Pakistana i Alžira, a s njima su nakon protjerivanja iz Hrvatske razgovarali i švajcarski novinari.

Hrvatska policija migrantima krade novac 

Jedan mladi Pakistanac je ispričao kako ih je hrvatska policija uhvatila u šumi, potrpala u jedan kombi i odvukla do granice. Put u kombiju je trajao oko dva sata, kaže ovaj svjedok. 

"Onda su nam oduzeli i uništili mobitele te nas poslali nazad u BiH", rekao je SRF-u ovaj Pakistanac, koji dodaje da su im policajci ukrali i novac koji su imali kod sebe. 

Potresno je i svjedočanstvo afganistanske porodice s malom djecom kojoj su hrvatski policajci prijetili pištoljima. Uprkos tome što su od njih zatražili azil, što znači da ih hrvatska policija nije smjela deportovati iz Hrvatske, ova porodica je protjerana u BiH uz cinično objašnjenje policajca da dobijaju "bosanski azil".

Hrvatska policija uhvaćena u laži

SRF, također, navodi kako su od još mnogih migranata čuli da hrvatska policija onemogućava migrantima da podnesu zahtjev za azil, što predstavlja kršenje zakona, kao i snimljene grupne deportacije. 

MUP već mjesecima tvrdi da su sve te optužbe izmišljotina pa će biti zanimljivo vidjeti kako će reagovati na postojanje snimaka koji dokazuju da su lagali hrvatskoj javnosti i da učestvuju u kršenju zakona.

Video pogledajte OVDJE.