Smatraju da ne krši zakon

Sud u Zagrebu: Tompson smije da viče "Za dom spremni"

  • 12.12.2019. 09:35

Tročlano vijeće Visokog prekršajnog suda presudilo je da Marko Perković Tompson uzvikivanjem "Za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" nije prekršio zakon.

To saznaje Jutarnji list i dodaje da je isti sud ranije donio pet pravosnažnih presuda u kojima je presudio da uzvik "Za dom spremni" predstavlja nezakonito ponašanje.

Kako se navodi, ova najnovija odluka još nije poslata iz suda i još nije konačna, jer je zaustavljena u evidenciji sudske prakse, posebnom sudskom odeljenju koje analizira svaku novu presudu i utvrđuje da li je ona usklađena sa prethodnim presudama toga suda koje su se ticale istog pitanja, ali i presudama Evropskog suda u Strazburu i Suda EU.

Kao najviši sud u prekršajnoj grani sudstva, Visoki prekršajni sud nadležan je i za ujednačavanje sudske prakse u Hrvatskoj.

Portparolka Visokog prekršajnog suda Gordana Korotaj, rekla je, odgovarajući na pitanje u kojoj je fazi predmet Marka Perkovića Tompsona i da li je tačno da ga je tročlano vijeće tog suda oslobodilo, da ne može da daje informacije o tom predmetu dok se presuda pošalje sa suda.

U slučaju da se zbog neusklađenosti sa ranijim presudama zaustavi novodonesena presuda saziva se opšta sjednica sudskog odjeljenja u čiju nadležnost pripada i sporna presuda.

To odjeljenje ima devet sudija koji bi trebalo da raspravljaju o spornoj presudi i njenoj utemeljenosti i ako većina sudija zauzme stav da je tročlano sudsko vijeće u slučaju Tompson pogriješilo i donijelo presudu suprotnu dosadašnjoj praksi Visokog prekršajnog suda o pozdravu "Za dom spremni" predmet će se vratiti istom vijeću na ponovno odlučivanje.

Ukoliko se na sjednici sudskog odjeljenja za javni red i mir većina sudija složi da je sa donesenom oslobađajućom presudom za Tompsona sve u redu, ona postaje pravosnažna i salje se strankama.

Kako se dodaje o Tompsonovom predmetu će se na Visokom prekršajnom sudu još neko vrijeme vijećati.

Jutarnji list dodaje da nije imao uvid u presudu tročlanog veća Visokog upravnog suda koje je oslobodilo Tompsona pa ne zna na koji je način to vijeće argumentovalo svoj stav da uzvikivanje pozdrava "Za dom spremni" na početku Bojne Čavoglave nije kršenje zakona.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић