Stigli rezultati izlaznih anketa izbora u Hrvatskoj, HDZ-u najviše mandata

19:26, 05.07.2020.
Izvor: Tanjug
Prema izlaznim anketama na hrvatskim parlamentarnim izborima HDZ je osvojio 61 mandat, a SDP-ova koalicija "Restart" 44 mandata.

Zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru, prema izlaznim anketama, osvojili su i Domovinski pokret (16), koalicija "Možemo" (8), Most (8) i Stranka s imenom i prezimenom (3).

Izlazna anketa provedena je na 21.575 ispitanika u svih deset izbornih jedinica u Republici Hrvatskoj, javlja N1.

Prvi službeni, privremeni rezultati očekuje se oko 21 sat.

Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

U Hrvatskoj se, od 7 do 19 sati, moglo glasati na više od 6.500 redovnih biračkih mjesta, u 42 države diljem svijeta glasalo se na njih 112.

Na posebnim biračkim mjestima glasovali su zatvorenici (21), posade brodova (27), štićenici domova za starije i nemoćne (83) te hrvatski vojnici (6), za njih su ta mjesta određena u kasarnama u Zagrebu, Splitu i Udbini, u ambasadi u Prištini, u kampovima u Avganistanu, te u kasarni u Poljskoj.

Prema rejtingu stranaka uoči izbora, analitičari su ocijenili da će ovo biti najneizjvesniji izbori do sada, a kao favoriti su pominjani koalicija Restart, okupljena oko opozicione SDP Davora Bernardića, HDZ aktuelnog premijera Andreja Plenkovića i Domovinski pokret pjevača Miroslava Škore, koji je stranku formirao nakon kraha na predsedničkim izborima.

Ovi izbori su održani nekoliko mjeseci prije redovnog roka uprkos svakodnevnom povećanom broju novozaraženih korona virusom u Hrvatskoj.

Neobično je i to što su ovi izbori održani u ljetnjem periodu, a poslednji rok za njihovo održavanje je bio decembar ove godine.

Hrvatska ima nešto manje od 3,9 miliona birača.