Zagreb

Šta Amerika zahtijeva od Izraela kako bi "dozvolila" prodaju aviona Hrvatskoj?

  • 07.12.2018. 20:00

Američki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst, u vezi s problemom oko prodaje modifikovanih izraelskih aviona F-16 Hrvatskoj, izjavio je da Izrael mora da prihvati zadane tehničke uslove kako bi američka strana pristala na prodaju 12 borbenih aviona, rekavši da se tu radi o tome ko posjeduje pravo na tehnologiju i intelektualno vlasništvo.

"Izraelci moraju prihvatiti naše tehničke zahtjeve i kada se to učini, možemo krenuti dalje i prodaja aviona biće odobrena", rekao je Kohorst na prazničnom prijemu i oproštajnoj svečanosti izraelsog ambasadora u Hrvatskoj Zine Kalaj Klajtman.

Prema njegovim riječima, SAD su Izraelu dvije godine ponavljale o kojim se tehničkim zahtjevima radi pa je pomalo iznenađen "da sada postoji ovaj zastoj".

Takođe, kako je objasnio, pitanje je ko će platiti prenamjenu jer SAD i "Lockheed Martin" moraju da obave posao s obzirom na to da su "oni ti koji posjeduju tehnologiju i intelektualno vlasništvo".

"Iako nisam uključen u pregovore, mislim da Izraelci jednostavno nemaju izbora jer se radi o intelektualnom vlasništvu Lockheed Martina i oni moraju da daju zeleno svjetlo za transfer", rekao je američki ambasador u Hrvatskoj.

Na pitanje da li smatra da je Izrael, prešutivši da je naknadno ugradio svoje sofisticirane elektronske sisteme, nepošteno pobijedio na javnom konkursu za borbene avione vrijedne 500 miliona američkih dolara, odgovorio je da "ne zna koja je bila njihova pregovaračka strategija".

"Uvjeren sam, međutim, da su svoju ponudu dali u dobroj vjeri", rekao je Kohorst i istakao da su Hrvatska, SAD i Izrael "veliki saveznici" i da bi trebali pronaći rješenje za ovaj problem.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u petak je izjavio da Hrvatska, što se tiče isporuke izraelskih aviona F16, nije ni u kakvoj opterećujućoj situaciji jer je sve što je napravljeno s hrvatske strane bilo korektno te je izrazio uvjerenje da neće biti ugrožen proces nabavke letjelica.

"Teret dobijanja suglasnosti za isporuku aviona je na izraelskoj strani", rekao je Plenković u Tuheljskim Toplicama.

Izraelska ambasadorka je izrazila nadu u pozitivan ishod slučaja jer je "u interesu i američke i izraelske strane da se tehnički problem riješi".

"Svi smo zainteresovani da nađemo rješenje i uvjerena sam da će tako biti", kazala je Klajtman i pozvala na strpljenje.

"Nadam se da će se sve riješiti do kraja godine", dodala je izraelska ambasadorka kojoj za mjesec dana ističe četvorogodišnji mandat.