Zbog negiranja genocida

Srpsko narodno vijeće odlučno: Ne idemo na državnu komemoraciju u Jasenovac

  • 19.03.2019. 19:57

Srpsko narodno vijeće pridružilo se predstavnicima jevrejskih opština i antifašista koji su ranije u utorak potvrdili da četvrtu godinu zaredom neće učestvovati na zvaničnoj komemoraciji za žrtve ustaškog logora u Jasenovcu koja će se održati 14. aprila.

Zamjenik predsjednika SNV-a Saša Milošević rekao je za portal Novosti da država nije preduzela nužne mjere da se zaustavi ili makar smanji negiranje Holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu, te revizionizam.

Upravo suprotno, tvrdi Milošević, nizom mjera poput podrške negacionističkim i revizionističkim udruženjima i njihovim publikacijama, tolerisanjem govora mržnje, relativiziranjem stradanja naroda žrtava i mitologizacijom stradanja nakon rata te neadekvatnom obrazovnom politikom, država je direktno doprinijela tome da ove pojave postaju dominantne u hrvatskom društvu.

"Očito postoje dva duboko suprotstavljena stava o tim stvarima. Uz takve velike razlike i u takvoj društvenoj klimi, mi ne možemo i ne trebamo ići zajedno u Jasenovac", zaključio je Milošević. 

Ranije danas, Jevrejska zajednica u Hrvatskoj saopštila je da ne želi da u Jasenovcu bude u zajedničkoj komemorativnoj koloni, čije održavanje ove godine zagovara premijer Andrej Plenković.

U povorci neće biti ni Saveza antifašističkih boraca.

"Teško je biti u istoj koloni s Vladom kada imate toliko argumenata koji su protiv toga. Ništa se ne čini protiv istorijskog revizionizma, ništa se ne čini oko pozdrava Za dom spremni koji koristi HOS. Da budemo jasni, uz dužno poštovanje svim pripadnicima HOS-a i njihovim zaslugama u ratu, ustaški i fašistički simboli su zabranjeni u cijeloj Evropi. Aktuelna vlast o tome šuti", izjavio je za Jutarnji list Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Srpska, jevrejska, romska manjina i antifašisti održaće svoju komemoraciju u petak, 12. aprila.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм