Mitropolija crnogorsko-primorska

Srpska pravoslavna crkva ne podriva pravni poredak

  • 30.12.2019. 19:20

Srpska pravoslavna crkva (SPC) nije protiv države Crne Gore, niti na bilo koji način podriva njen pravni poredak, a svaki napad na policiju smatra za podmetačinu Crkvi, poručeno je sa godišnjeg bratskog sabranja parohijskog sveštenstva i starješina manastira Mitropolije crnogorsko-primorske.

Sa sabranja, u Hramu Svetog Nikole u Ulcinju, poručeno je i da je premijer Crne Gore Duško Marković danas nepravedno prozvao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija na odgovornost za nasilje i neprimjereno mu uputio nekakva "upozorenja", iako su i mitropolit i Mitropolija nedvosmisleno rekli da su protiv nasilja.

"Podržavamo poziv za dijalog, ali samo onakav u kojem bi bio uvažen stav Crkve, a koji dosad nije bio takav, nego se pokazao kao partijsko i bezakono jednoumlje", saopšteno je nakon bratskog sabranja.

Sveštenstvo podržava da arhijereji preduzmu sve dostupne domaće pravne mjere i obrate se svim relevantnim međunarodnim institucijama radi zaštite imena, dostojanstva i imovine Svete Crkve.

Mitropolit Amfilohije, koji je upoznao sveštenstvo o proglašenju novog anticrkvenog zakona o slobodi vjeroispovijesti čiji je cilj slabljenje SPC i otimanje crkvene imovine, ponovio je da Crkva ne podstiče na demonstracije, naročito ne nasilne, niti poziva vjerni narod da se sukobljava sa policijom.

"To, s druge strane, ne znači da vjerni nisu slobodni da iskažu protivljenje bezakonju i lošoj namjeri prema našoj Crkvi koji su pratili donošenje ovog zakona, te da ga hrabro, jasno i odlučno saopštavaju javnosti", napomenuo je mitropolit Amfilohije.

Sa bratskog sabora sveštenstva Mitropolije crnogorsko primorske iskazana je i blagodarnost vjernom narodu koji je pokazao izuzetnu odlučnost i riješenost da bude uz svoju Crkvu, odazvavši se na sve pozive episkopa na saborna okupljanja.

"Pozivamo našu braću i sestre koji već decenijama optužuju pravoslavnu Crkvu, proglašavajući je za eksponente ove ili one državne ili političke ideologije, i javno im saopštavamo da je naša Crkva otvorena za sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori, ma kako se nacionalno i politički izjašnjavali", ističe se u saopštenju.

Podsjeća se i da Crkva nije sluškinja nijedne države, niti ijedne politike ili ideologije.

"Vlasti Crne Gore su svojim nerazumnim činjenjem pomutile prazničnu radost svim pravoslavnim vjernicima i hrišćanima naše zemlje, ali molimo se Bogu i za njih, da ih Gospod urazumi i pozivamo ih da se okanu namjera da ponize našu Crkvu", saopšteno je sa bratskog sabora sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske.

Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori i zbog toga su organizovani protesti.

Premijer Crne Gore Duško Marković poručio je NJegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju da "ne podstiče nezadovoljstvo i nerede", dodajući da je to posljednja opomena u tom smislu. 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.