Srbin koji je izbjegao dan prije Oluje, dobio Hrvatsku u Strazburu: Moraju da mu plate odštetu

15:34, 19.03.2021.
Izvor: Telegraf.rs
Hrvatska država dužna je da građaninu Nikoli Dabiću, srpske nacionalnosti iz Sunje, isplati nešto više od 4.000 evra na ime štete pričinjene na njegovom posjedu, nakon što je bio primoran da ga napusti dan prije vojno-policijske akcije Oluja u proteklom ratu.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odlučio je u četvrtak da je Hrvatska prekršila prava građaninu Nikoli Dabiću čiju je imovinu oduzela i oštetila druga porodica kojoj je ona data na korišćenje.

Sud je utvrdio da odgovornost za gubitak, odnosno oštećenje i pljačku kuće snosi ne samo počinitelj, već i država, kao i da Hrvatska mora plati Dabiću 3.200 evra odštete i dodatnih 833 evra sudskih troškova. Hrvatska je, stoji u odluci, prekršila članove Protokola Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, koja se odnosi na neometano uživanje posjeda.

Dabić je živio u svojoj kući u Sunji do 4. avgusta 1995., dan prije vojno-policijske akcije Oluja.

Godinu dana kasnije hrvatske vlasti dopustile su porodici koja je izbegla iz BiH da privremeno koristi njegovu kuću.

Ta odluka bila je zasnovana na zakonu iz septembra 1995. godine kojim je omogućeno državi da preuzme imovinu ljudi koji su napustili Hrvatsku nakon oktobra 1990. godine i u njih smjesti druge osobe.

Dabić je 2000. godine podnio zahtjev za povraćaj kuće koji je prihvaćen, ali imovina, vozila i stoka su mu bili pokradeni, a dijelovi kuće oštećeni.

Tri godine kasnije podnio je pred Opštinskim sudom u Sisku građansku tužbu protiv države, opštine i osobe koja je živjela u njegovoj kući, zahtijevajući da mu se nadoknadi pričinjena šteta, prenio je portal hrvatskog nedjejnika Novosti.

Pošto su Opštinski, Županijski, Vrhovni i najzad Ustavni sud odbacili njegovu tužbu Dabić se obratio Sudu u Strazburu gdje je dobio pravdu.