Saopštenje policije

Srbin iz Vukovara povrijeđen u obračunu navijačkih grupa

  • 18.01.2019. 16:39

"Saznanja iz dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja u vezi s fizičkim sukobom koji se dogodio u Vukovaru u srijedu i u kojem je sudjelovalo više maloljetnih osoba od kojih je jedna lakše ozlijeđena upućuju na sumnju da se radi o pripadnicima različitih navijačkih skupina", saopštila je vukovarsko-srijemska policija, komentarišući napad na mladog Srbina koji se dogodio prije nekoliko dana, a za koji su pojedini hrvatski mediji naveli da se dogodio zbog srpskog jezika.

Policija navodi kako je nakon verbalnog sukoba u kojem su učestvovala dva pripadnika jedne navijačke grupe naspram tri pripadnika druge uslijedio fizički sukob dvojice maloljetnika, u kojem je jedan lakše povrijeđen.

"Policija sve radnje poduzima u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom", poručuju iz PU vukovarsko-srijemske.

Mediji nezvanično javljaju da je u srijedu na autobuskoj stanici u Vukovaru nekoliko maloljetnika fizički napalo takođe maloljetnog učenika vukovarske Tehničke škole Nikola Tesla, koji nastavu pohađa na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, prilikom čega su mu nanijeli tjelesne povrede.

Pojedini mediji slučaj dovode u vezu s atmosferom koja se stvorila u Vukovaru nakon što je u ponedjeljak vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) izjavio da je u Hrvatskoj na djelu "puzajuća velikosrpske agresija" kojoj je Vukovar "epicentar".

Između ostalog Penava je prozvao učenike Tehničke škole u Vukovaru koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku jer na fudbalskoj utakmici finala Kupa Vukovara između NK Vuteks Sloga Vukovar i HNK Vukovar '91., odigranoj prošle godine, nisu ustali dok je bila intonirana hrvatska himna. Takođe je na gradskim web stranicama objavio snimak na kojem se to vidi.

Milaković: Motiv za napad ne znamo
Zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz reda srpskog naroda Srđan Milaković (DSS) izjavio je da je zabrinjavajuće što se fizički sukob dogodio u vrijeme "tenzija" do kojih je došlo u Vukovaru nakon medijskog nastupa gradonačelnika Penave i njegovog spominjanja vukovarske Tehničke škole u "negativnom kontekstu".

"Motive za napad ne znamo, ali je očigledno je da Penavin istup naišao na odjek. Vidimo gdje nas to može odvesti i mislim da je krajnje vrijeme da stanemo na loptu, a odgovornost za to je prvenstveno na vukovarskom gradonačelniku", kazao je Milaković.

Sličnog su mišljenja i u Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) iz koje upućuju na izjavu saborskog poslanika SDSS-a Dragane Jeckov koja je za stranački web portal izjavila da je "napad na učenika srpske nacionalnosti posljedica politike koju vodi Ivan Penava".

"Napad je rezultat njegove konferencije za novinare i neprekidnog antisrpskog djelovanja. Ono što se dogodilo duboko me pogodilo. Penava uporno ignoriše trećinu svog stanovništva, a pravi gradonačelnici tako se ne ponašaju. Osim toga, pitam se kada je fudbalska utakmica postala obrazac ponašanja. Na fudbalskim igralištima imali smo priliku svašta čuti, pa i skandiranja 'Za dom spremni' ili 'Ubij Srbina', pa se nekad na njih reagovalo, a nekad nije jer ih se nije čulo. Tako bi se moglo sada reći što bi bilo da Penava nije vidio tu djecu na igralištu", kazala je Jeckov.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.