Piše Nenad Tadić

Srbi u Hrvatskoj dobri samo za komemoraciju u Jasenovcu

  • 20.03.2019. 11:06

Hrvatska je jedina država u Evropi u kojoj je zakonom dozvoljeno nositi slogane iz doba nacizma, odnosno Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, pa je odbijanje srpske i jevrejske zajednice da učestvuju u državnoj komemoraciji u Jasenovcu normalno i očekivano. 

Autentični ustaški pozdrav "Za dom spremni!" praktično je ozvaničen u Hrvatskoj nakon odluke komisije koju je uspostavila hrvatska država da taj slogan može biti dio grba HOS-a - hrvatskih vojnih jedinica u crnim uniformama iz ratova devedesetih godina prošlog vijeka. 

Obrazloženje prema kojem taj slogan jeste iz ustaškog doba, ali su ga nosili i borci za hrvatsku samostalnost, naprosto je cinično i pokazuje nemoć hrvatskih državnih organa da se suprotstave sve većem uplivu ustaške simbolike u društvu ili čak ukazuje na njihovo saučesništvo u tom poslu. 

Niko ne može da zamisli u Njemačkoj danas bilo kakav slogan ili simbol iz Hitlerovog doba. Ne postoji razlog koji bi omogućio tako nešto ni u bilo kojoj drugoj zemlji, bila ona nekadašnja ratna saveznica NJemačke, poput NDH, ili njen protivnik. 

"Zig hajl!" - zvanični pozdrav nacističke NJemačke, koji je ekvivalent pozdravu "Za dom spremni!" - nije moguć ni pod kojim uslovima ili obrazloženjem. 

U Hrvatskoj, koja je prepuna ustaških stratišta, konclogora /čak i dječijih/ i jama u koje su bacani zvjerski ubijani Srbi, Jevreji, Romi... pozdrav "Za dom spremni!" i djelimična dozvola njegove upotrebe svakodnevna je pojava. 

Istorijski revizionizam, brutalno falsifikovanje biografije nacističke NDH, ismijavanje jasenovačkih žrtava i negiranje genocida nad Kozarčanima i Srbima uopšte u NDH, koje neki kvaziistoričari reklamiraju na državnoj televiziji ili javnim tribinama - dokaz su ustašizacije Hrvatske, koja ne jenjava. 

Moralni šamari, poput austrijskih zakona kojima je zabranjena ustaška ikonografija ili misa na blajburškom polju zbog koketiranja hrvatskih crkvenih insitucija sa ustaškim nasljeđem - u Hrvatskoj se doživljavaju kao "nepravda". 

Uostalom, hrvatska država je dugogodišnji pokrovitelj blajburške komemoracije, koju godinama austrijski i neki drugi evropski mediji nazivaju najvećim neonacističkim skupom u poslijeratnoj Evropi. 

Svakodnevno propagiranje ustaštva i neoustaški ispadi na društvenim mrežama, po školama i stadionima širom Hrvatske sve manje pobuđuju veću društvenu pažnju jer su postali - rutina. 

Otuda je poziv premijera Andreja Plenkovića da jevrejska, srpska i romska zajednica ponovo uđu u zajedničku državnu delagaciju na komemoraciji u Jasenovcu više motivisan pokušajem da ublaži spoljnopolitičku štetu koju Hrvatska ima zbog ustašizacije nego potrebom za slogom ili praštanjem. 

Odbijanje potomaka ustaških žrtava da se povinuju reviziji istorije i mirno žive u društvu koje od žrtava pravi krvnike, a od krvnika žrtve, pitanje je zdravog razuma i pijeteta prema svim ubijenim u nacističkoj NDH. 

Hrvatska danas izgleda kao zemlja sa dva lica - jedno je okrenuto EU, "evropskim vrijednostima" i retoričkom antifašizmu, a drugo namiguje državi poglavnika Ante Pavelića i njenim simbolima. 

Kada je riječ o Srbima, činjenice su jasne i mogu se potkrijepiti i brojkama i svjedočenjima - ono što je Pavelić započeo zatiranjem srpskog stanovništva u NDH, Franjo Tuđman je dovršio "Bljeskom" i "Olujom". 

Ukoliko premijer Andrej Plenković, kao i hrvatsko društvo uopšte, želi Srbe na komemoraciji u Jasenovcu, morao bi da isti interes za njih pokaže na cijelom području Hrvatske i ne samo povodom obilježavanja jasenovačkog proboja. 

Otuda je odbijanje odlaska na zajedničku komemoraciju simbolična poruka Srba - ne žele biti ravnopravan dio hrvatskog društva samo u logoru i na komemoracijama, već svakodnevno. 

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина