Povratak u Karlovac

Srbi se drže zajedno i imaju dobru saradnju sa vlastima

  • 16.08.2018. 19:55

Poštujem tuđe koliko i svoje, time se vodi Dražena Savović, Srpkinja iz opštine Karlovac pa se, tvrdi, nije pokajala što se sa svojom porodicom vratila prije više od 20 godina.

Priznaje da u opštini Karlovac nema mnogo Srba povratnika i da su to uglavnom stariji, ali, kaže, drže se zajedno jer drugačije ne mogu. Ima pet kćerki i uvjerava da nikada nije brinula za njihovu bezbjednost. Uči ih da čuvaju svoju vjeru i kulturu pa u školi pohađaju vjeronauku i srpski jezik.

"U suštini sam odgajana u tom kontekstu da poštujem svoje, al poštujem i tuđe. Isto tako, ne dam na svoje. U tom kontekstu odgajam i djecu. Načelno nisu imale nikakvih problema što se tiče nacionalnosti i vjeroispovesti," kaže Dražena Savović. 

"U školi se družim sa svima, učim vjeronauku i srpski i to nikome ne smeta,"  rekla je Jovana Savović.

Porodica Savović, neuobičajeno, i za gradske vlasti ima samo riječi hvale. Pričaju da poznaju Srbe kojima je grad pripomogao da pokrenu sopstveni biznis, putem različitih konkursa. 

Za nas, svi treba da imaju jednaka prava, tvrdi gradonačelnik Karlovca. Damir Mandić priznaje da se prošlost ne može izbrisati niti zaboraviti. Nastoje ipak, kaže, da žive u skladu i da se koliko toliko međusobno poštuju. Uvjerava da redovno sarađuje sa predstavnicima srpske zajednice u Karlovcu, ali i sa vjerskim predstavnicima. 

"Ta komunikacija je obostrana i otvorena. Imamo probleme koje možemo riješiti, a neke i ne možemo. Ja mogu reći da konkretno, u ovom ruralnom dijelu grad Karlovac daje podsticaje pripadnicima srpske zajednice koji se bave poljoprivredom," kaže Mandić. 

Slična je situacija i sa turizmom. Bitno im je da se u Karlovcu razvija, a ko će pokrenuti biznis, tvrdi Mandić, ne zavisi od nacionalnosti. 

Trudimo se da svi budu bar približno jednaki i na cijeloj teritoriji karlovačke Županije kaže župan Damir Jelić. On dodaje da je dožupan Srbin jer je, poručuje, dobro imati čoveka u ekipi koji zna šta manjine žele.

"Konkretno imamo program koji se zove 407 za 047, to je stari pozivni, i u čitavoj karlovačkoj županiji u 407 projekata , 10, 15, 20 odsto koji pretežno idu za Srbe. Postoji jedna vaga za koju vjerujemo da je poprilično zadovoljena," navodi Jelić

Na teritoriji opštine Karlovac trenutno živi oko pet hiljada Srba, tri puta manje nego prije rata. U Karlovcu je i sjedište Gornjokarlovačke pravoslavne eparhije Srpske pravoslavne crkve. Saborni hram oca Nikolaja, koji je bio srušen, prije nekoliko godina je obnovljen. Srbi povratnici sa kojima smo razgovarali, uvjeravaju da nemaju značajnijih prepreka u njegovanju svoje vjere.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.